Νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατακόρυφη αύξηση των παράνομων διελεύσεων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, οι οποίοι μετακινούνται προς την ενδοχώρα και δημιουργούν καταστάσεις εκρηκτικές, ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στα νησιά του Αιγαίου.
Η κυρία Βόζεμπεργκ κάνει λόγο για μία νέα τάση στις μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ευρώπη που χρήζει ειδικής ανάλυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να πληροφορηθεί πώς έχουν αξιοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων και σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις.
Επίσης, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παραλείπει να στηλιτεύσει τη στάση της Τουρκίας που το τελευταίο διάστημα έχει χαλαρώσει σκόπιμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, διευκολύνοντας τη δράση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Βόζεμπεργκ ζητά πιο αποτελεσματική συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη διαχείριση του φαινομένου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«Η περιοχή του Έβρου αποτελεί το τελευταίο διάστημα σταθερή πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, που διασχίζουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και μετακινούνται με κάθε πρόσφορο μέσο προς την ενδοχώρα. Εντός του 2018 οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο έφτασαν τις 12.000, ενώ ορισμένους μήνες ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στην περιοχή ξεπέρασε ακόμα και τις θαλάσσιες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου.
Οι αρχές μιλούν για μία νέα τάση στις μεταναστευτικές κινήσεις προς την Ευρώπη, καθώς στα ελληνικά νησιά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Περιστατικά όπως η κατάληψη δημόσιων χώρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από παράτυπους μετανάστες που έχουν φτάσει μέσω Έβρου, προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και διαταράσσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μου επιβεβαίωσαν μάλιστα τη διόγκωση του προβλήματος σε κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί χαλάρωση από τουρκικής πλευράς της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, γεγονός που δημιουργεί φόβους για αθρόες αφίξεις αλλοδαπών το επόμενο διάστημα και ανεξέλεγκτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών,
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Πώς αξιολογεί την κατάσταση αυτή που λαμβάνει διαστάσεις καθημερινού φαινομένου;
– Προτίθεται να εντείνει τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την πάταξη των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων στον Έβρο;
– Τί μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχουν διατεθεί από τις ελληνικές αρχές για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων και τί δράσεις έχουν υλοποιηθεί για το σκοπό αυτό;»