Πολιτισμός Τελευταία Νέα

9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη

Η ανοιξιάτικη γιορτή μουσικής στην Ξάνθη 16 Μαρτίου έως και 4 Απριλίου 2015

 Print Print

Α μέρος- προ… φεστιβάλ συναυλίες

Συναυλία με το ντουέτο πνευστών «δίαυλος»

Δευτέρα 16 Μαρτίου & ώρα 20.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης

Το ντουέτο “δίαυλος” ιδρύθηκε αυθόρμητα χάρη στην συνάντηση δύο φίλων και συναδέλφων, και μέσα από την ανάγκη τους να πειραματιστούν και να αυτοσχεδιάσουν βάσει της μουσικής τους παράδοσης και των μουσικών τους βιωμάτων.

Και τα δύο μέλη του, Αλέξης Μιχαηλίδης και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, έχουν την πεποίθηση, πως μέσα μας γίνονται δεκτά πρώτα τα ακούσματα που υπάρχουν κατά κάποιον τρόπο ήδη στην ψυχοσύνθεσή μας και εν συνεχεία υποδεχόμαστε τα άλλα ήδη μουσικής ως συνέχεια και ως συμπλήρωμα.

Βάσει αυτής της θεώρησης θα παίξουμε μουσική ερχόμενη από τους τόπους μας, δηλαδή βασισμένη στα παραδοσιακά μας ακούσματα και επίσης μουσική την οποία έχουμε βιώσει ως ακαδημαϊκοί σπουδαστές και επαγγελματίες εκτελεστές, δηλαδή λόγια μουσική του Δυτικού Πολιτισμού.

Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά στο αισθητήριο του κάθε ακροατή μία ποικιλία ακουσμάτων, οικείων και μη, και θα τον καλέσουμε να τα “υποδεχτεί”, είτε γνωστά είτε άγνωστα, με την ίδια δεκτικότητα.

Α. Μιχαηλίδης / Γ. Θεοδωρόπουλος

Μουσικές των Αγγέλων

Βασίλης Τσαμπρόπουλος – Νεκταρία Καραντζή

Σάββατο 21 Μαρτίου & ώρα 20.30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Δεν είναι απλώς ένα μουσικό δίδυμο πιάνο- φωνή.

Είναι ο συνδυασμός ενός αναγνωρισμένου δεξιοτέχνη βιρτουόζου πιανίστα και μίας αέρινης γυναικείας βυζαντινής φωνής που σε μεταφέρει σε ουράνιες σφαίρες…

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη συνεργασία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ένα απρόβλεπτο μουσικό πάντρεμα Δύσης και Ανατολής, με πυρήνα τους βυζαντινούς ύμνους, που εντυπωσίασε και προκάλεσε αίσθηση! Από τότε μέχρι σήμερα, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή, με ρεπερτόριο ακόμα πιο ώριμο και εμπλουτισμένο, ταξίδεψαν τη συνεργασία τους στην Ευρώπη, κερδίζοντας, με τον ευφυή συνδυασμό τους, κοινό και κριτικούς, που μίλησαν για «μία από τις πιο εμπνευσμένες συνεργασίες που αναδεικνύει το θρησκευτικό μέλος». Σύντομα άλλωστε αναμένεται και το πρώτο από κοινού δισκογραφικό τους έργο από την κορυφαία γερμανική εταιρεία ECM.

Η Δύση συναντά την Ανατολή ξεδιπλώνοντας καθεμιά τους δικούς της μουσικούς θησαυρούς, σε έναν ευρηματικό διάλογο επί σκηνής, στην πιο επίκαιρη συναυλία των ημερών που αξίζει να ζήσετε από κοντά…

Άρχισε η προπώληση: στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης & στα βιβλιοπωλεία Πυργελή, Δύο & Σπανίδη.

Τιμή εισόδου 7€  οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τ.Μ.Σ. /  Δήμος Ξάνθης  /   Δήμος Αβδήρων / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  / Τρίτο Λύκειο Ξάνθης & σύλλογος γονέων

Οργάνωση παραγωγής Φεστιβάλ: Φ.Ε.Ξ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάμπης Βασιλειάδης

Παρουσίαση: Γιάννης Στεφανίδης

Σχετικά Άρθρα