Γενική

«6,3 ρίχτερ χτύπησαν την Ξάνθη»

Επιτυχημένη η χθεσινή άσκηση της πολιτικής προστασίας

Μεγάλος σεισμός χτύπησε το νομό Ξάνθης χθες το πρωί στις 9:30. Ο σεισμός κινητοποίησε όλο τον κρατικό μηχανισμό αλλά και τις εθελοντικές ομάδες της πόλης, που αντιμετώπισαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά ανταπεξήλθαν στις περιστάσεις με επιτυχία!!!
Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που εφαρμόσθηκε στο νομό μας για πρώτη φορά. Η άσκηση ήταν επί χάρτου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω σεισμού σε επίπεδο Νομού και σε αυτήν ενεπλάκη ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός από την αστυνομία, τον στρατό μέχρι και τους Δήμους της Ξάνθης. Στο πλαίσιό της, έγινε εκτός των άλλων περιστατικών και εκκένωση του 4 γυμνασίου Ξάνθης με εθελοντική συμμετοχή μαθητών και καθηγητών.
Προηγουμένως έγινε αποκατάσταση επικοινωνιών με όλους τους Δήμους και την Νομαρχία (όπου ήταν στημένο το κέντρο επιχειρήσεων) από την Ομάδα Αποκατάστασης Επικοινωνιών της ΤΗΛΕΘΡΑ (από τους Ξανθιώτες αδειούχους ασυρματιστές ραδιοερασιτέχνες δηλαδή) με απόλυτη επιτυχία στην διαβίβαση των σημάτων. Επίσης έγινε προσομοίωση επικοινωνίας με το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, με σταθμό βραχέων κυμάτων (έγινε επικοινωνία στα 40m με σταθμό στο Μαρούσι).
Στόχος της άσκησης ήταν η αναβάθμιση των σχεδίων με βάση την αποτίμηση που προκύπτει από τον έλεγχο του συνόλου των συμμετεχόντων φορέων. Σε γενικές γραμμές και παρά τις δυσκολίες, η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία. Τα συμπεράσματα θα αξιολογηθούν από την Υπηρεσία Πολιτική Προστασίας η οποία και θα αναθεωρήσει τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Σχετικά Άρθρα