Κοινωνία Τελευταία Νέα

500 γονείς, συγγενείς, φίλοι και δάσκαλοι τίμησαν τους άξιους 120 μαθητές.

 IMG_4384

Όταν 500 γονείς, συγγενείς, φίλοι και δάσκαλοι τιμούν με τη παρουσία τους την βράβευση των 120 μικρών μαθητών που ξεχώρισαν στον περσινό διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας τότε … ένα φως διαφαίνεται στο μέλλον… Η ΕΜΕ με το παράρτημα Ροδόπης έδειξε τη δυναμική της στη προώθηση της μαθηματικής σκέψης. Οργάνωσε με τη συμπαράσταση των σχολείων ΑΞΙΟΝ στη Ξάνθη, μια ουσιαστικότατη εκδήλωση λόγου και επιβράβευσης.

Στο κατάμεστο Δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φ. Καραλίδη και εκπροσώπου της Ι. Μητρόπολης  επιδόθηκαν οι έπαινοι στους 120 μικρούς ¨Ευκλείδηδες¨ δημοτικών σχολείων του νομού παρουσία των δασκάλων και εμπνευστών τους. Δύο έμπειροι εκπαιδευτικοί-μαθηματικοί και μια ελπιδοφόρος μαθήτρια της Β΄ Λυκείου έδωσαν το δικό τους στίγμα ο καθένας για την αξία των μαθηματικών και των διαγωνισμών που οργανώνει η πανελλήνια μαθηματική οικογένεια… Τους δασκάλους τους ακούμε κάθε μέρα, τους γονείς επίσης, ας δούμε όμως τι είπε στους μικρούς ¨Ευκλείδηδες¨ η μαθήτρια, αξίζει, ίσως περισσότερο:

¨Αυτοί οι διαγωνισμοί – είπε η Ζωή απευθυνόμενη στους νέους λύτες μαθηματικών προβλημάτων – είναι πραγματικά εμπειρία ζωής, γιατί θα σας διδάξουν πολλά πράγματα που θα σας βοηθήσουν μετέπειτα στην πορεία σας. Αρχικά, θα κερδίσετε γνώσεις, χρήσιμες όχι μόνο για το σχολείο, αλλά και για αργότερα στο πανεπιστήμιο. Τα μαθηματικά θα σας μάθουν να σκέφτεστε σωστά, δομημένα και με συνοχή. Να αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα μεθοδικά και με τις κατάλληλες διεργασίες να φτάνετε στη λύση του.

Πιστέψτε με, είναι μοναδικό το συναίσθημα της επίλυσης ενός προβλήματος μετά από κοπιαστική προσπάθεια. Οι διαγωνισμοί θα σας μάθουν να πειθαρχείτε στο διάβασμα και να τηρείτε το πρόγραμμα που εσείς οι ίδιοι θα βάλετε στους εαυτούς σας. Η ενασχόληση σε τόσο υψηλό επίπεδο με τα Μαθηματικά προϋποθέτει πάνω απ’όλα όμως τη δική σας θέληση.

Πέρα όμως από τα πνευματικά οφέλη που θα έχετε, θα κερδίσετε και σε γνωριμίες. Θα έρθετε σε επαφή με άλλους μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα. Εγώ γνώρισα μερικούς από τους καλύτερούς μου φίλους στους μαθηματικούς διαγωνισμούς, αλλά κυρίως στα θερινά σχολεία που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Σας ενθαρρύνω όλους να πάτε αυτό το καλοκαίρι, τα μαθηματικά σχολεία είναι μοναδικά.

Τέλος, το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι θα μάθετε να κάνετε όνειρα. Να θέτετε στόχους και μετά να αγωνίζεστε με όλες σας τις δυνάμεις για να τους πετύχετε. Δεν σας κρύβω ότι υπήρξαν μέρες που κι εγώ αναρωτιόμουν τι κάνω και ήθελα να τα παρατήσω όλα όταν τα πράγματα γίνονταν δύσκολα. Έχω όμως ένα όνειρο, να μπω στην εθνική ομάδα του λυκείου και έχω αποφασίσει ότι το να το πετύχω είναι τόσο σημαντικό για μένα που είμαι διατεθειμένη να κουραστώ πολύ για αυτό. Χρειάζεται δυναμισμό, αποφασιστικότητα, πολλή υπομονή και ακόμα περισσότερη αγάπη για τα Μαθηματικά, γιατί όπως λέει ο Howard Eves, ένας λύτης προβλημάτων πρέπει να είναι προικισμένος με δύο ασύμβατες ιδιότητες: ανήσυχη φαντασία και καρτερική επιμονή.

Η ανταμοιβή όμως κάνει κάθε λεπτό της προσπάθειας να αξίζει. Συμμετέχετε στους διαγωνισμούς. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό. Στο τέλος, μόνο νικητές θα βγείτε. Και πάλι συγχαρητήρια.

Σχετικά Άρθρα