slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

5 εκατομμύρια από την Περιφέρεια για την αποκατάσταση σημαντικών μνημείων σε Φιλίππους και Θάσο!

Δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, τη Βασιλική Β΄ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της Θάσου, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, με αφορμή την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας της αποκατάστασης των δύο αυτών μνημείων, συνολικού προϋπολογισμού 4.939.678 ευρώ.

Η αποκατάσταση των δύο μνημείων θα γίνει αντίστοιχα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και εντάσσεται στο σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, ενός από τα κύρια εργαλεία πολιτιστικής ανάδειξης και τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Με τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, η Περιφέρεια ΑΜΘ επενδύει στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων της και ενισχύει τον χαρακτήρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Στις επισκέψεις του ο κ. Μέτιος συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ κ. Κώστα Αντωνιάδη και τον περιφερειακό σύμβουλο Θάσου κ. Σταύρο Τσολάκη καθώς και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου κ. Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα σχεδιαζόμενα έργα.

Σε ό,τι αφορά στη Βασιλική Β΄ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, οι εργασίες, προϋπολογισμού 1.439.678 ευρώ, θα έχουν στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, την στερέωση και συμπλήρωση των σωζόμενων τμημάτων του καθώς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητάς του.

Η αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄ είναι το δεύτερο έργο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που η Περιφέρεια ΑΜΘ εντάσσει στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα σε διάστημα λίγων μηνών, μετά από εκείνο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, τον περασμένο Μάιο.

Σε ό,τι αφορά στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, το έργο είναι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και προβλέπει την αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων, την ενίσχυση της ανατολικής παρόδου, την αποκατάσταση μέρους του προσκηνίου, τη βελτίωση της πρόσβασης στο θέατρο για τους πεζούς καθώς και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης για άτομα με αναπηρία.

Σχετικά Άρθρα