Παράξενα στο Internet

Βλαστοκύτταρα του μητρικού γάλακτος «περνούν στο μωρό»

 BLASTOKITARA

Κύτταρα της μητέρας στο σώμα του μωρού; Η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε πριν από μερικά χρόνια ότι το μητρικό γάλα περιέχει βλαστοκύτταρα διαπιστώνει τώρα ότι τα κύτταρα αυτά περνούν στον οργανισμό των νεογνών, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Τα βλαστικά κύτταρα του γάλακτος «δείχνουν να ενσωματώνονται και να γίνονται λειτουργικά κύτταρα» αναφέρει στο New Scientist η Φωτεινή Χασσιώτου, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Πριν από περίπου επτά χρόνια, η ερευνητική ομάδα της οποίας είναι μέλος σήμερα η Χασσιώτου ανακάλυψε ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα περιέχει ένα είδος βλαστικού κυττάρου. Η ίδια είχε μάλιστα μιλήσει για το θέμα στο Βήμα Science (ένθετη αριστερά).

Μέχρι σήμερα, όμως, παραμένει ασαφές αν τα κύτταρα αυτά έχουν κάποια χρησιμότητα για τα βρέφη, ή αν απλώς διαρρέουν από τον οργανισμό της μητέρας στο γάλα.

Όπως ανέφερε η ομάδα της Χασσιώτου στο Εθνικό Συμπόσιου Θηλασμού που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι τα βλαστικά κύτταρα περνούν από το στομάχι των νεογνών στο αίμα, και αναπτύσσονται τελικά σε μια πληθώρα διαφορετικών ιστών.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές δημιούργησαν εισήγαγαν σε ποντίκια ένα γονίδιο με την ταιριαστή ονομασία tdTomato, το οποίο κάνει τα πειραματόζωα να εκπέμπουν μια κόκκινη λάμψη όταν εκτεθούν σε υπεριώδες φως.

Τα γενετικά τροποποιημένα θηλυκά ποντίκια αφέθηκαν να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν, στη συνέχεια όμως οι ερευνητές αντικατέστησαν τα νεογέννητα ποντίκια με ποντίκια ίδιας ηλικίας τα οποία όμως δεν έφεραν το γονίδιο.

Σχετικά Άρθρα