Κοινωνία Τελευταία Νέα

22 συναπτά έτη τα ημιτόνια υψηλότερα…

DSCN7121 DSCN7104 DSC09809

Στις 23 Φεβρουαρίου 2014, ξεχωριστοί μουσικοί και ερμηνευτές, οι ΦΑ ΔΙΕΣΗ, συναντήθηκαν στην ζεστή αίθουσα του δημοτικού αμφιθεάτρου Ξάνθης σε μια καλοστημένη μουσική βραδιά γεμάτη φαντασία και καλό γούστο. Μια ξέχωρη ζαλιστική αίσθηση τολμηρής ευθυκρισίας. Ένα μουσικό ταξίδι που αποδείχτηκε ουσιαστικό, φανερώνοντας το εξαιρετικό αυτό ανοιχτό μουσικό σύνολο, που υπό την καθοδήγηση του μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Κούκου, φώτισε για ακόμη μια φορά την δημιουργική τους πορεία.

Καιρό είχε να ακουστεί συναυλία παρόμοιας ποιότητας στην Πόλη- Αγορά της Ξάνθης. Άριστα συντονισμένοι όλοι τους με καθαρή εκφορά του λόγου. Το πιο θαυμαστό, η άψογη συνεργασία τους. Η ορχήστρα επαρκώς συντονισμένη, απέδωσε τα μουσικά μέρη καθαρά, με αίσθηση ύφους, εναλλάσσοντας την τρυφερότητα με το πάθος, με ήχο εστιασμένο, που διέθετε ελεγχόμενο παλμό.

Ανδρέας Κοντογιώργης στα πλήκτρα, Μάριος Βλάχος στις κιθάρες, Δημήτρης Κατσαούνης στο μπουζούκι, Γιώργος Γωνιάδης στο σαξόφωνο, Νεκτάριος Ουζουνίδης στα κρουστά. Όλοι τους σε δεξιοτεχνικές αποδόσεις με διαρκή ισότιμο διάλογο μεταξύ τους. Οι ρωμαλέες εκρήξεις του Μπάμπη Κούκου στο κομμάτι «ακρογωνιαίο λίθος», γεμάτες από την συμπυκνωμένη ένταση του συναισθήματός του, ήταν ικανές να ανταγωνιστούν παρόμοιες αρετές και ξεχωριστές ερμηνείες.

Ένα ελεγειακό θηλυκό τρίο αποτελούμενο από την Μιχαέλα Χαλκιά, την Έλσα Καριώτη και την Χρυσάνθη Παληογιάννη, διαθέτοντας αποχρώσεις μοναδικές, αναδύθηκε με ονειρικό τρόπο μέσα από την συναυλιακή σιωπή. Εγρήγορση κομψή και εύστροφη από εξιδανικευμένες θηλυκές σφήνες. Ερμηνευτική ευχάριστη παρουσία, γεμάτη φαντασία και αμεσότητα, η φρέσκια απόδοση από το δίδυμο Τάσου Συμεωνίδη και Τριαντάφυλλου Μπαμπατζή στο «ανθρωπάκι χάρτινο».

Η δυναμική και των δύο συντονισμένη σε μια τέλεια αισθητική διαμόρφωση. Τρυφερή σελίδα η από κοινού για λίγο ερμηνεία Μπάμπη Κούκου και Παναγιώτη Κούκου στο «γέλα πουλί μου». Ο υιός, μαθηματικός- φαρμακοποιός, αναμετρήθηκε με την απαιτητική άρια φωνή του μαέστρου πατέρα. Ευπρόσδεκτες ονειρικές επιδόσεις από αχαλίνωτα μουσικά σπιρουνίσματα, εδώ και είκοσι δύο χρόνια, κομματιάζουν την μουσική απραγία της κατασκότεινης θεσμικής παράγκας.

Είκοσι δύο χρόνια ανοιχτοί σε συνθέσεις, σε ωσμώσεις, σε ανατροπές. Με το ερεθιστικό της μνήμης τους να γίνεται συνεχώς η αφορμή για βαθύτερες πολιτισμικές εξελίξεις. Ένα ακόμη συλλογικό ευτύχημα στην Πόλη-Αγορά της Ξάνθης, από διαχρονικές δυνάμεις με κλασσικές αξίες.

Αγγίζοντας ένα ακόμη άνω όριο με δύναμη και αλήθεια. Ανάσχεση σε αφυδατωμένα μοντέλα συμπεριφοράς.

 

Μιχάλης Σπανίδης

Εκδότης-Βιβλιοπώλης

Σχετικά Άρθρα