ΈβροςΤελευταία Νέα

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ορεστιάδα (φωτογραφίες)

Με κάθε επισημότητα και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄ στην Ορεστιάδα, επ’ ευκαιρία της πανηγύρεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων, πολιούχων της πόλης.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έφθασε στον Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, καθώς και από πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, με τη συμμετοχή των συνοδών Ιεραρχών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του επιχωρίου Μητροπολίτου. Ο Πατριάρχης ευλόγησε τους άρτους και έψαλε την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, ενώ πλήθος πιστών προσήλθε για να λάβει την ευχή και την ευλογία του. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προσκύνηση της τιμίας κάρας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου, που κόμισε από το Πατριαρχικό Κειμηλιαρχείο.

Κατά την προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός καλωσόρισε τον Πατριάρχη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας του στην ακριτική Ορεστιάδα και τονίζοντας τον ιεραποστολικό και πνευματικό ρόλο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγους ενίσχυσης και παρηγορίας προς τον λαό της περιοχής, αναφερόμενος στη διαχρονική αποστολή της Εκκλησίας και στη στήριξη των ακριτικών κοινωνιών.

Την ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού παρηκολούθησαν ο Γενικός Γραμματεύς Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Θράκης (ΑΣΔΙΘ) αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου υποστράτηγος Παντελεήμων Βασιλειάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Ευάγγελος Πουλιλιός, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχου Α.Μ.Θ., η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Φανή Μπαχαρίδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Αθ. Μανταρλής, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Σταυρ. Πενταρβάνη, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη Ισίδωρος Μπάλιος, η Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη Ραντοσλάβα Καφετζίεφσκα, ο Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Jean-Luc Lavaud , ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου Μιχαήλ Άνθιμος Δήσσος και πλήθος πιστών, οι οποίοι είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την τιμία κάρα του αποστόλου και ευαγγελιστού Ματθαίου, που εκόμισε ο Μακαριώτατος εκ του Πατριαρχικού Κειμηλιαρχείου.

Σχετικά Άρθρα