ΜουσικήΜουσικήΠολιτισμόςΤελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Ξάνθη: Το Μουσικο-Φωνητικό Συγκρότημα «ΑΡΙΩΝ» παρουσιάζει τον «Γύρο του Κόσμου σε 80… Λεπτά»

Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, το Μουσικο-Φωνητικό Συγκρότημα «ΑΡΙΩΝ» της Ξάνθης συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, παρουσιάζοντας τη νέα του παράσταση με τίτλο «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80… Λεπτά». Με συνέπεια που μετρά 36 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον θεσμό, το συγκρότημα προτείνει ένα μουσικό ταξίδι μέσα από ήχους και μελωδίες από όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από την Ελλάδα, διασχίζοντας όλες τις ηπείρους και επιστρέφοντας ξανά στον τόπο μας.

Η παράσταση αποτελεί μια περιήγηση στον πολύχρωμο χάρτη της παγκόσμιας μουσικής, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε λαού: τις γλώσσες, τους ρυθμούς, τις κλίμακες, τις μελωδίες και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Παρά τις διαφορές, αναδεικνύεται η κοινή αφετηρία της μουσικής ως βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία. Η μουσική, ως παγκόσμια γλώσσα, μεταφέρει συναισθήματα και εικόνες ακόμη και πέρα από τα όρια της κατανόησης των στίχων.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1990 από τον Γιάννη Παπαδόπουλο ως τρίφωνη ανδρική χορωδία, την οποία διηύθυνε έως το 2014. Από το 2015 τη διεύθυνση και διδασκαλία ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Σφυρής, ο οποίος διεύρυνε το σχήμα με τη συμμετοχή μουσικών οργάνων και γυναικείων φωνών, μετατρέποντάς το σε τετράφωνο σύνολο. Από το 2023 εξελίχθηκε σε «Μουσικο-Φωνητικό Συγκρότημα», αξιοποιώντας πλήρως τις μουσικές δεξιότητες των μελών του. Ο ίδιος σημειώνει ότι κάθε παράσταση επιδιώκει να ξεπερνά την προηγούμενη, ωθώντας τις δυνατότητες του συνόλου στα άκρα, τόσο σε επίπεδο γλωσσών όσο και ρυθμικών και μελωδικών απαιτήσεων.

Στη φετινή παραγωγή συμμετέχουν πολυάριθμοι ερμηνευτές και μουσικοί, οι οποίοι πλαισιώνουν το φωνητικό σύνολο με κιθάρες, μαντολίνα, ακορντεόν, κλαρινέτο, πιάνο, βιολιά, φλογέρες, ντιτζεριντού, ούτι, φλάουτο, ντέφια, γκάιντα και νταούλι, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο ηχητικό αποτέλεσμα.

Δείτε αποσπάσματα από την παράσταση:
https://youtu.be/7E7n4Q0FyG4

Στην παράσταση συμμετέχουν με τις φωνές τους, τις κιθάρες τους, τα μαντολίνα τους, το ακορντεόν, το κλαρινέτο, το πιάνο, το βιολί, τις φλογέρες, το ντιντζεριντού, το ούτι, το φλάουτο, τα ντέφια, την γκάιντα, το νταούλι, και … ό,τι άλλο συναντήσουν στο μακρύ ταξίδι τους, οι:

Αργύρης Μυτακίδης, Αθανασία Πουλουτίδου, Γεράσιμος Μπουρσινός, Γεράσιμος Σταθόπουλος, Γεωργία Καραγκιοζίδου, Γιώργος Γκουδίνας, Δημήτρης Σφυρής, Καρυοφίλης Δουλουκιτάκης, Κοσμάς Ρήστας, Κώστας Δημητριάδης, Λάζαρος Βούβαρης, Λεωνίδας Βλασακούδης, Λίνα Γαβριηλίδου, Μάκης Α. Αβραμίδης, Μάκης Η. Αβραμίδης, Μαρία Μπατζακίδου, Μαρίνα Μολλά, Νατάσα Παπακώστα, Νότης Μιχαηλίδης, Ντίνα Μητλιάγκα, Παναγιώτα Νικολιουδάκη, Πέτρος Πασβάντης, Σταυρούλα Σεχλίδου, Τζένη Γαβριηλίδου, Τίνα Παπαζαφειρίου, Χρυσούλα Σταθοπούλου, Λάζαρος Βούβαρης, Μελίσα Πανταζόγλου, Νίκος Βαρσάμης και Τριαντάφυλλος Σφυρής.

Τη διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει ο Τριαντάφυλλος Σφυρής, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά στη σύγχρονη ταυτότητα και εξέλιξη του «ΑΡΙΩΝΑ», διαμορφώνοντας ένα σχήμα που ξεπερνά τα όρια της κλασικής χορωδιακής μορφής και προτείνει μια ολοκληρωμένη μουσικοθεατρική εμπειρία.

Σχετικά Άρθρα