Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025, στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, Αρχιερατική Θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός για τη Μονή και την τοπική Εκκλησία: η ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, της παλαιότερης εικόνας στην ιστορία του μοναστηριού, η οποία είναι ρωσικής τεχνοτροπίας του 18ου αιώνα, με επιγραφή στα κυριλλικά και γράφει Παναγία Αρχαγγελιώτισσα.
Η ιερή εικόνα, που τα προηγούμενα χρόνια φυλασσόταν στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Ξάνθης, τοποθετήθηκε σε καλαίσθητο προσκυνητάρι αριστερά του Καθολικού, ώστε να τιμάται και να προσκυνείται από τους πιστούς. Η παλαιά ιερή εικόνα της Παναγίας του 18ου αιώνα βρήκε τη θέση της μέσα σε χρυσοποίκιλτη προθήκη, η οποία αναδεικνύει την ιερότητά της. Η εικόνα είναι μια δωρεά οικογένειας από την Ξάνθη.
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, με πλήθος ευσεβών χριστιανών να συμμετέχουν στην ξεχωριστή αυτή στιγμή, προσκυνώντας την Εικόνα και λαμβάνοντας τη χάρη και την ευλογία της Παναγίας.






















