Την έντονη αντίθεσή της στις διαφαινόμενες αλλαγές στα προγράμματα «Εξοικονομώ», που προβλέπουν την υποχρεωτική χρηματοδότηση και υλοποίησή τους μέσω εταιρειών παροχής και εμπορίας ενέργειας, εκφράζει η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης (ΤΕΕ-Θράκης).
Όπως τονίζει, μια τέτοια κεντρική αλλαγή όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα υφιστάμενα ζητήματα του προγράμματος, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει σοβαρά, μόνιμα και μη αναστρέψιμα προβλήματα για τη Θράκη και συνολικά για την περιφέρεια, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» έχει αποδειχθεί στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και ειδικά για περιοχές όπως η Θράκη. Σε μια περιοχή με οξυμένα δημογραφικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα, η διατήρηση τέτοιων χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή προοπτική.
Το ΤΕΕ, ως θεσμικός και επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας, διαχειρίζεται τα προγράμματα «Εξοικονομώ» από το 2021 με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Οι μηχανικοί και οι τεχνικές εταιρείες της Θράκης έχουν αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση πολυπαραμετρικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας.
Η ζήτηση για το «Εξοικονομώ 2025» στην περιοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα και την επιτυχία του προγράμματος με τη σημερινή του μορφή.
Η σχεδιαζόμενη ανάθεση του προγράμματος σε μεγάλους παρόχους ενέργειας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους:
- Καρτελοποίηση και δημιουργία ολιγοπωλίου
- Περιορισμένες επιλογές για τους πολίτες και αμφίβολη ποιότητα υλοποίησης
- Ανεπάρκεια τεχνικής επάρκειας στους παρόχους
- Απώλεια πολύτιμων πόρων από τη Θράκη, με εθνικές διαστάσεις
Η εκτροπή των χρηματοδοτήσεων από τις τοπικές αγορές προς κεντρικούς, ολιγοπωλιακούς φορείς στερεί από τη Θράκη θέσεις εργασίας, επιχειρηματικότητα και κοινωνική σταθερότητα.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το κράτος σχεδιάζει να αναθέσει τη διαχείριση ενός προγράμματος που αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας… σε εταιρείες που βασίζουν τα έσοδά τους στην πώληση ενέργειας. Πρόκειται για ένα εγγενώς οξύμωρο σχήμα, που εγείρει σοβαρά ερωτήματα περί σύγκρουσης συμφερόντων.
Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας όταν υλοποιείται από φορείς που έχουν συμφέρον να πωλούν όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται;
Η Θράκη αποτελεί περιοχή εθνικής στρατηγικής σημασίας. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, των τοπικών επαγγελματιών και της αγοράς δεν είναι απλώς περιφερειακή ανάγκη, αλλά εθνική προτεραιότητα. Η αποδυνάμωση των τοπικών εργαλείων ανάπτυξης, η απορρόφηση των πόρων από εκτός περιοχής φορείς και η έξοδος νέων ανθρώπων από τη Θράκη θα επιφέρουν μακροπρόθεσμες και αρνητικές συνέπειες.
Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» έχουν αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής στήριξης. Η μετατροπή τους σε εμπορικά προϊόντα των παρόχων ενέργειας κινδυνεύει να υπονομεύσει αυτή την επιτυχία.
Για τους παραπάνω λόγους, το ΤΕΕ Θράκης καλεί το αρμόδιο Υπουργείο:
- Να διατηρήσει τη διαχείριση του «Εξοικονομώ» στον θεσμικά υπεύθυνο και επιστημονικά καταρτισμένο τεχνικό κόσμο.
- Να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα τοπικά μελετητικά γραφεία και τους επαγγελματίες της Θράκης.
- Να αποτρέψει την καρτελοποίηση και την ολιγοπωλιακή διαχείριση.
- Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διατηρώντας τη διαφάνεια, την ταχύτητα και την αξιοπιστία, χωρίς να απαξιωθεί ο ρόλος του ΤΕΕ και των μηχανικών.
- Να προστατεύσει την ελεύθερη επιλογή των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον.
Η Θράκη χρειάζεται στήριξη με πράξεις – όχι την αφαίρεση κρίσιμων εργαλείων ανάπτυξης.
Το ΤΕΕ Θράκης παραμένει στη διάθεση της Πολιτείας για ουσιαστικό διάλογο, με στόχο ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό «Εξοικονομώ» που θα υπηρετεί πραγματικά τον πολίτη, την τοπική κοινωνία και τη χώρα συνολικά.





