Τη δημιουργία έξι μονάδων καύσης τόσο απορριμματογενών καυσίμων όσο και σύμμεικτων απορριμμάτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο ΥΠΕΝ «ονοματίζει» τις περιφερειακές ενότητες στις οποίες αυτές πρόκειται να δημιουργηθούν. Η ΔΕΗ ήδη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μονάδα στην Κοζάνη.
Χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία δικτύου μονάδων «ενεργειακής αξιοποίησης αστικών σύμμεικτων αποβλήτων», η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μονάδες πρόκειται να χωροθετηθούν:
• Στη Ροδόπη, καλύπτοντας όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 62.000 τόνων.
• Στην Κοζάνη, καλύπτοντας Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα. Θα δέχεται 288.000 τόνους απορριμμάτων.
• Στο κέντρο της Πελοποννήσου (σε μία από τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Ηλείας ή Αχαΐας). Θα καλύπτει τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και το Ιόνιο πλην Κέρκυρας. Θα έχει δυναμικότητα 154.000 τόνων.
• Στη Βοιωτία, καλύπτοντας τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και τη Δυτική Αττική. Θα έχει δυναμικότητα 186.000 τόνων.
• Στην Αττική, καλύπτοντας την υπόλοιπη Αττική, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τμήμα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
• Στο Ηράκλειο, καλύπτοντας όλη την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Θα έχει δυναμικότητα 140.000 τόνων ετησίως.
Πολλοί Θρακιώτες είναι εναντίον μια τέτοιας ενέργειας, αρκετοί όμως είναι και υπέρ. Από την στιγμή που η ανεργία έχει φτάσει στο απροχώρητο κι έχουμε συνεχώς απώλειες θέσεων, οποιαδήποτε επένδυση που θα έδινε νέες καλο-πληρωμένες θέσεις εργασίας φαίνεται σαν λύτρωση για την περιοχή. (Θα δούμε όμως πως θα υποδεχθεί η μάζα του πληθυσμού αυτήν την εγκατάσταση).