fbpx
ΕπιστολέςΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Παρέμβαση Θανάση Ξυνίδη: ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Η ΧΡΗΣΗ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ;

Απαντήσεις στο θέμα που ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ανέδειξε η XanthiNews.gr προσπαθεί να δώσει το πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θανάσης Ξυνίδης με την παρακάτω δημοσίευση σκέψεων για τα περιστέρια της κεντρικής μας πλατείας…

Διάβασα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ την απόφαση του Δήμου Ξάνθης να αναθέσει (με απευθείας ανάθεση μάλιστα) σε εταιρεία, που διαθέτει αρπακτικά πτηνά, να απομακρύνουν από τη κεντρική πλατεία της Ξάνθης τα περιστέρια, που έχουν πλημμυρίσει ολόκληρη την πόλη τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα της υπερβολικής συγκέντρωσης περιστεριών σε αστικές περιοχές έχει πάρει διαστάσεις πραγματικής μάστιγας. Οι ειδικοί κατατάσσουν τα περιστέρια…στα «αστικά παράσιτα», μαζί με τους αρουραίους. Φωλιάζουν σε οποιοδήποτε χώρο μπορεί να τους προσφέρει καταφύγιο και πρόσβαση σε νερό και τροφή, όπως μπαλκόνια, ταράτσες, προεξοχές σπιτιών. Η απομάκρυνσή τους από την στιγμή που θα εγκατασταθούν είναι σχεδόν αδύνατη. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απειλή που αποτελούν για τη δημόσια υγεία.

Τα περιστέρια μετακόμισαν σχετικά πρόσφατα στις μεγάλες πόλεις κι έμαθαν να επιβιώνουν με την ιδιαίτερη ευφυΐα τους ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι τα συμπαθητικά περιστέρια είναι φορείς μικροβίων, μυκήτων και παρασίτων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους. Ψιττάκωση, ιστοπλάσμωση, κρυπτοκοκκίαση, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και σαλμονέλλωση είναι κάποιες μόνο από τις παθήσεις, που απειλούν σοβαρά την υγεία μας ,όταν τα περιστέρια εγκαθίστανται στα σπίτια μας. Ακόμη και αν ο κίνδυνος μετάδοσης των νοσημάτων είναι μικρός, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουμε ειδικά μέτρα πρόληψης. Επιπλέον, όλοι κάποια στιγμή βρεθήκαμε στην ατυχή θέση να καθαρίζουμε το αυτοκίνητό μας ή το μπαλκόνι μας από τις κουτσουλιές τους. Οι ακαθαρσίες τους, αν δεν πλυθούν αμέσως, διαβρώνουν τις επιφάνειες και τις λαμαρίνες των αυτοκινήτων. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί μια αρνητική εικόνα βρωμιάς κι εγκατάλειψης. Οι κουτσουλιές τους λερώνουν πεζοδρόμια, μπαλκόνια, τέντες διαμερισμάτων, μωσαϊκά, μάρμαρα, αλλά και κεντρικούς δημόσιους χώρους, όπως τις πλατείες, δημιουργώντας ρύπανση.

Τεράστια αιτία επίσης της παρουσίας τους είναι η μη τήρηση καθαριότητας στη πόλη.

Αποφάσισε λοιπόν ο ευφυής Δήμος Ξάνθης να χρησιμοποιήσει αρπακτικά πτηνά για να δημιουργήσει εχθρικό περιβάλλον στη πλατεία και να απωθήσει τα περιστέρια.

Εγώ είμαι καλοπροαίρετος και θεωρητικά θα δεχθώ τις δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι δεν θα υπάρξει επίθεση των αρπακτικών και θανάτωση ή τραυματισμός περιστεριών, αν και όσες μελέτες διάβασα, μέσα στη μέθοδο αυτή προβλέπεται και η μείωση του πληθυσμού από τις επιθέσεις των αρπακτικών πτηνών.

Αν λοιπόν δεν εξοντωθούν και απλά τρομάξουν και απωθηθούν γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

1) Πως θα αντιμετωπισθεί ο αυξανόμενος γεωμετρικά πληθυσμός τους που καταστρέφει τις ιδιοκτησίες των δημοτών;

2) Να απωθηθούν από την πλατεία για να πάνε που; Ήδη οι δρόμοι τριγύρω από την πλατεία υποφέρουν από τη βρώμα (Παναγή Τσαλδάρη, Πλάτωνος, Θερμοπυλών, Θήρας κλπ).

3) Προφανώς θα κατακυριεύσουν όλη τη πόλη, μια και αυτό που νοιάζει τον απίστευτο Δήμο μας είναι η βιτρίνα και όχι η ουσία, κάτι σαν τον κόρακα που καθαρίζει τη φωλιά του και βρωμίζει τριγύρω της.

4) Γιατί ήρθαν τα περιστέρια στη πλατεία και στη πόλη γενικά; Μα γιατί α) γιατί η πόλη είναι βρώμικη, με εκτεθειμένα σκουπίδια και βρώμικους ακάλυπτους χώρους, όπου βρίσκουν τροφή και β) γιατί κάποιοι τα ταϊζουν.

5) Στη πλατεία οι κύριοι χώροι συγκέντρωσής τους είναι δύο δημοτικά κτίρια, όπου βρίσκουν καταφύγιο, το Δημαρχιακό Μέγαρο και η οικοδομή του Acrobat.

Άρα αν δεν αποφασίσουν εκεί στο Δήμο Ξάνθης να κτυπήσουν τα αίτια που δημιούργησαν το φαινόμενο, απλά θα το κρύψουν στις γειτονιές, να μην το βλέπουν στη πλατεία και θα υποφέρει όλη η πόλη.

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Να απαγορεύσουν τους δημότες να τα ταϊζουν και να αστυνομεύσουν την απαγόρευση αυτή.

Να καθαρίσουν επιτέλους τη πόλη, ώστε να μην βρίσκουν τροφή σε κάδους και ακάλυπτους χώρους.

Να φροντίσουν να προμηθευτούν σπόρους τροφής που στειρώνουν τα περιστέρια ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός φυσιολογικά, ο Δημήτρης Μπένης το είχε προτείνει πριν από 15 χρόνια περίπου αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Δηλαδή ποιος σοφός σκέφτηκε τα γεράκια; Ειλικρινά αναρωτιέμαι.

Δηλαδή και για τους γλάρους που ψάχνοντας τροφή, άφησαν τη θάλασσα και ήρθαν στη Ξάνθη για τα σκουπίδια της και στους σκουπιδότοπους θα φέρετε κόνδορες;

Μια ζωή πασαλείμματα και αυτοσχεδιασμοί, που εμείς πληρώνουμε και αποτέλεσμα δεν θα φέρουν.

Και αν κάποτε θα σταματήσει ο δημότης απλά να μουρμουρίζει και θα σας πλακώσει στις μηνύσεις, αν κάποιο παιδί του αρρωστήσει από την αδιαφορία σας, έ τότε θα πάψετε να καταλαμβάνετε θέσεις απλά για να κορδώνεστε.

Σχετικά Άρθρα