ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της 16ημερης Καμπάνιας του (Πορτοκαλί Ημέρες) για την εξάλειψη της έμφυλης Βίας, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, πραγματοποίησε την προγραμματισμένη του εσπερίδα στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης με θέμα το φαινόμενο της βίας στο διαδίκτυο, την Κυβερνοβία.
Προλόγισε η Γραμματέας του Ομίλου κ. Σοφία Καράκου. Ο Αστυνόμος Β΄ του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης κ. Δημήτριος Μουρτετζίκογλου μίλησε παρουσιάζοντας πολλά χαρακτηριστικά videos για το είδη της βίας στο διαδίκτυο (μια εικόνα χίλιες λέξεις), έδωσε οδηγίες για την αναγνώριση και την προφύλαξή μας και πληροφορίες για την στρατηγική προφύλαξης και αντιμετώπισή της. Η βία αυτή πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες που είναι χρήστες του διαδικτύου και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Στην συνέχεια μίλησε η κ.
Άννα Φραντζολά, Ψυχολόγος-Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, για την ευαλωτότητα και ψυχική ανθεκτικότητα μπροστά σε αυτό το φαινόμενο.
Η συναισθηματική ευαλωτότητα είναι συνάρτηση, όπως ανέφερε, της ανάγκης για κοινωνική αποδοχή, των
συγκρίσεων που κάνουν τα άτομα με τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, η πίεση για την εκπλήρωση των προσδοκιών της διαδικτυακής κοινότητας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το αίσθημα απομόνωσης και έλλειψης βοήθειας, η ψυχολογική εξάρτηση από την διαδικτυακή ζωή.
Αναφέρθηκε στους παράγοντες επικινδυνότητας όπως η χρήση κοινωνικών δικτύων και διαδικτυακών πλατφορμών χωρίς προστασία ή επίγνωση των κινδύνων, η ανεπαρκής ψηφιακή παιδεία και η αδυναμία
αναγνώρισης επικίνδυνων καταστάσεων που παρουσιάζονται στο διαδίκτυο, την ανωνυμία στο διαδίκτυο και την ελευθερία που παρέχει αυτό στους θύτες να δρουν χωρίς συνέπειες.
Στην συνέχεια ανέπτυξε τι είναι αυτά που μας βοηθούν στην ψυχική ανθεκτικότητα. Είναι η Αυτοπεποίθηση και ο Αυτοσεβασμός, η Συναισθηματική μας νοημοσύνη δηλαδή η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, η αισιοδοξία η ελπίδα δηλαδή και η θετική προσδοκία για το μέλλον, παρά τις δυσκολίες και η Ικανότητα να σκαφτόμαστε λύσεις και να είμαστε ευέλικτοι στις καταστάσεις. Τόνισε πως για όλα
αυτά παίζει σημαντικό ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον.
Τα άτομα γίνονται περισσότερο ανθεκτικά όταν έχουν ένα υποστηρικτικό δίκτυο, όπως σύνδεση με οικογένεια, φίλους, εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας. Έκλεισε την χαρισματική ομιλία της επισημαίνοντας ότι η πρόληψη απέναντι στην βία του διαδικτύου αφορά όλους μας. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση στο θέμα, ανοιχτή επικοινωνία, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, έλλειψη επίκρισης στα θύματα και αλληλοσεβασμός. Τα θύματα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν και σε αυτή την περίπτωση.
Την εκδήλωση συντόνιζε η κ. Μαρία Ευρυδίκη Γκράτζιου εκπρόσωπος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και μέλος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης. Η εσπερίδα έκλεισε με μικρή δεξίωση με χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα.