fbpx
Τελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Εκδρομή του γυμναστηρίου Ευεξία στο Διδυμότειχο (φωτογραφίες)

Μονοήμερη εκδρομή στο Διδυμότειχο πραγματοποίησε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 το Γυμναστήριο «Ευεξία» και η ιδιοκτήτρια και γυμνάστρια Φιλιώ Θεοδωσιάδου  μαζί με τις γυμναζόμενες του «Ευεξία».

Εκεί η ομάδα του γυμναστηρίου «Ευεξία» είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το κάστρο του Διδυμοτείχου, την πινακοθήκη του ζωγράφου Δημητρίου Ναλμπάντη, να επισκεφθεί τον μεταβυζαντινό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, να κάνει βόλτες και ψώνια στην αγορά του Διδυμοτείχου και να γευτεί τις τοπικές νοστιμιές.

Με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου
To Κάστρο του Διδυμοτείχου βρίσκεται επάνω στην κορυφή του λόφου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα των Βαλκανίων. Αποτελούσε σημαντικό ορόσημο από τους αρχαίους χρόνους λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και του ισχυρότατου οχυρωματικού περιβόλου που το περιέβαλλε.
Το κάστρο διατηρείται στο μεγαλύτερο μήκος του, τα βυζαντινά τείχη του, έχουν μήκος 1 χ.λ.μ και το ύψος τους φτάνει τα 12 μέτρα, με τους πύργους του 24 στο σύνολο, κάποιοι από τους οποίους φέρουν μονογράμματα βυζαντινών προσωπικοτήτων ή διακοσμητικά και συμβολικά μοτίβα.
Μέσα στο κάστρο υπάρχουν διασκορπισμένες λαξευμένες σπηλιές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών. Κατά τον ιστορικό Προκόπιο, η ανακατασκευή των τειχών του Διδυμοτείχου έγινε επί Ιουστινιανού και η μετέπειτα ενίσχυσή τους, επί Κωνσταντίνου Ε’ το 751. Ο Κωνσταντίνος Ταρχανειώτης, ενίσχυσε εκ’ νέου τα τείχη το 1303.
Στο Κάστρο διατηρούνται σήμερα 24 πύργοι και μεταβυζαντινοί ναοί. Σε κάποιος πύργους υπάρχουν μονογράμματα Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και διακοσμητικά μοτίβα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν διασκορπισμένες λαξευμένες σπηλιές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών.
Το διάστημα από το 1713 ως το 1714, στο Κάστρο του Διδυμοτείχου διέμενε σε κατάσταση ημιαιχμαλωσίας ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ο ΙΒ΄.
Το κάστρο συνοδεύουν αρκετοί μύθοι, ένας από τους πιο ξακουστούς είναι αυτός των Σαράντα Καμάρων.
Από αριστερά η ιδιοκτήτρια και γυμναστήρια του “Ευεξία” Φιλιώ Θεοδοσιάδου που κατάγεται από το Διδυμότειχο, ο π. Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Δ. Διδυμοτείχου και η ξεναγός Φωτεινή Γραμμενίδου
Επίσκεψη στον μητροπολιτικό μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Αθανασίου που χτίσθηκε στο 1834
Το ιερό του μητροπολιτικού μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου (1834) στο Διδυμότειχο!
Επίσκεψη στην Αρμένικη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου η οποία λειτουργεί πλέον μια φορά το χρόνο
Επίσκεψη στην Αρμένικη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου η οποία λειτουργεί πλέον μια φορά το χρόνο
Οι διπλές πύλες του κάστρου του Διδυμοτείχου, οι επονομαζόμενες Καλέπορτες ή Πύλες του Νερού!

Σχετικά Άρθρα