fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη- Η Συμπρωτεύουσα γιορτάζει τον Πολιούχο της και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης την 26η Οκτωβρίου 1912, την επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τον Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο. Στις 11:00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δοξολογία για τον πολιούχο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στην οδό Τσιμισκή η μαθητική παρέλαση, με αφετηρία τη Διαγώνιο και τερματισμό την Ι. Δραγούμη όπου θα παρελάσουν μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης. Θα παρελάσουν συνολικά 21 σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Πρόκειται για τα: 31ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, 33ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, 40ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, 1ο γυμνάσιο Μαλακοπής, 2ο γυμνάσιο Μαλακοπής, 8ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 28ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 1ο γυμνάσιο Τούμπας, 2ο γυμνάσιο Χαριλάου, 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 8ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 18ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 30ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και 1 ο ΓΕΛ Ανατόλια, Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», Αριστοτέλειο Κολλέγιο, ΓΕΛ Αρσάκειο, Ελληνικό Κολλέγιο, Κολέγιο Δελασάλ. Η μαθητική παρέλαση στους υπόλοιπους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Εντυπωσιακή και φέτος η παρέλαση

Στη στρατιωτική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00 στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η γη θα σειστεί από τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που θα παρελάσουν, από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι και τον Λευκό Πύργο ενώ για ακόμη μία χρονιά θα κλέψουν τις εντυπώσεις τα Rafale και η επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας από την ομάδα Αεροπορικών επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ». Ρίγη συγκίνησης αναμένεται να προκαλέσει το μήνυμα του πιλότου, Γεώργιου Σωτηρίου που θα συνομιλήσει, ως είθισται, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

O Σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου είναι Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ». Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006. Το 2012, τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1.800 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.500 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα λάβουν μέρος 66 μαθητικά και πολιτικά τμήματα και o στρατός ξηράς, η στρατονομία, το μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα, το πυροβολικό, το μηχανικό, το τμήμα διαβιβάσεων και το υγειονομικό. Πολεμική Αεροπορία, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και Πυροσβεστικό Σώμα θα τιμήσουν με την παρουσία τους την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Στη Θεσσαλονίκη κατέπλευσαν για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, τα αρματαγωγά Ρόδος, Χίος, Λέσβος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Εορτασμοί στα πανεπιστήμια

Με λαμπρότητα τιμούν τις επετείους και τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 112ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ’40. Η τελετή θα ξεκινήσει με το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, θα ακολουθήσουν η προσφώνηση του πρύτανη και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Φιλήμονα Παιονίδη, με τίτλο: «Το έπος του ’40 και η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου».

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου όπου τον πανηγυρικό εκφώνησε ο καθηγητής Χρήστος Νίκας, με θέμα: «Η ανοικοδόμηση της Ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πολεμικής περιόδου 1940-49 και το Σχέδιο Marshall». Μετά το τέλος του πανηγυρικού επιδόθηκαν τιμητικοί έπαινοι στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα οποία αφυπηρέτησαν το 2024.

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου πραγματοποίησε εκδήλωση και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Σίνδου, όπου τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας με θέμα: «Λοιπόν, είχαμε Πόλεμο», εκφώνησε ο Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Δρακόντεια είναι τα μέτρα της Αστυνομίας καθώς στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένο να βρεθούν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, καθώς και Γενικοί και Επίτιμοι Πρόξενοι που θα παρακολουθήσουν την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση.

Στην πόλη, πλην των τοπικών βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα βρεθούν επίσης ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και η αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά.

Σε ισχύ βρίσκονται ήδη από την Τετάρτη, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κεντρικό δήμο, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα. Την Κυριακή κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μαθητικής παρέλασης που ξεκινά στις 11:00, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Τσιμισκή, την Παύλου Μελά και όλες τις κάθετες οδούς. Για τη Δευτέρα, από τις 3:00 μέχρι και την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης που θα αρχίσει στις 11:00, απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στους γύρω δρόμους.

makthes.gr

Σχετικά Άρθρα