Ελευθέριος Μαυρίδης- ένας θρύλος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας-ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης “Η ΑΓΑΠΗ”-έτος ιδρύσεως 1975.
Γεννηθείς στις 12 Δεκεμβρίου του 1939 στη Θεσσαλονίκη. Στα 85 του έτη πλέον συνεχίζει να είναι αρκετά ενεργός πολίτης και να μιλάει με την ίδια θέρμη για τον εθελοντισμό και την αιμοδοσία.
Όταν βλέπεις φωτογραφίες του, όταν τον συναντάς από κοντά, όταν συνομιλείς μαζί του, νομίζεις ότι είναι μία μορφή που βγήκε από τη Βίβλο. Ο Λευθέρης ο παππούς μας- ένας από τους πατριάρχες της εθελοντικής αιμοδοσίας, ο δικός μας Λευθέρης.
“….τα πρώτα χρόνια είμαι εθελοντής Αιμοδότης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αργότερα σε διάφορα Νοσοκομεία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το 1999 κατέθεσα 147 μονάδες αίμα. 127 καταγεγραμμένες, 11 μονάδες στον Στρατό, στο Σώμα της Αεροπορίας και 8-10 μονάδες που κατέθεσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την προηγούμενη αιμοληψία, που αρκετές φορές ήταν και η επόμενη ημέρα, τα πρώτα χρόνια Ίδρυσης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» για τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία…”
Έχει βραβευτεί με μετάλλια ΧΡΥΣΑ, ΑΡΓΥΡΑ, ΠΛΑΚΕΤΕΣ, ΕΠΑΙΝΟΥΣ και ΔΙΑΣΗΜΑ που στον αριθμό φτάνουν τα ογδόντα τρία (83) μερικά από αυτά είναι:
ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ: Της κεντρικής εφορίας Αιμοδοσίας του Ε.Ε.Σ..
ΣΗΜΟΤΟΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ: Του Ε.Ε.Σ. (εκεί έδωσε αίμα για πρώτη φορά το 1959 στην Θεσσαλονίκη).
ΧΡΥΣΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ: Του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Α΄ΤΑΞΕΩΣ: Της Αποστολικής Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΠΑΙΝΟΥ: Από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑ: Από το Γενικό επιτελείο Αεροπορίας για τις 11 αιμοδοσίες 1960-1962.
Σε επόμενες αναρτήσεις θα μεταφέρουμε κομμάτια από τη δράση του και τις ενέργειες του για την Εθελοντική Αιμοδοσία από το έτος 1959 έως το 1979, έτος όπου καταργήθηκε η αμειβόμενη αιμοδοσία στη χώρας μας, και από το έτος 1979 και εντεύθεν όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών και μαζί και με άλλους “γίγαντες της εποχής” και στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) το έτος 1987.