fbpx
Κύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Στα βήματα της Απελευθέρωσης της Ξάνθης! (φωτογραφίες+video)

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο από τη συμπλήρωση 105ων ετών από την Απελευθέρωση της Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε σήμερα  Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, η αναπαράσταση της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων στην Ξάνθη, από μαθητές των σχολείων της πόλης της πόλης -γνωστή, με τον τίτλο «Στα βήματα της Απελευθέρωσης»

Τα «βήματα της ελευθερίας» είναι ένας συμβολικός τρόπος να αναγνωριστεί η πορεία προς την ανεξαρτησία, μια πορεία γεμάτη θυσίες και αποφασιστικότητα. Κάθε εορτασμός της επετείου αναδεικνύει τη σημαντικότητα της μνήμης αυτής, όχι μόνο για τους κατοίκους της Ξάνθης, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Να σημειωθεί πως η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί  πρόταση του Ξανθιώτη καθηγητή κ. Δημήτρη Γκαγκαλίδη και ξεκίνησε για πρώτη φορά η διοργάνωσή της το 2019.

Ο εορτασμός αυτός αποτελεί ένα συνδυασμό πατριωτισμού και παράδοσης, με την πόλη να «ξαναζεί» τα γεγονότα της ιστορικής της διαδρομής μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις.

Η συμβολική πορεία της πανηγυρικής πομπής  σε  ανάμνηση της ημέρας απελευθέρωσης ξεκίνησε από την πλατεία των Δικαστηρίων , και ακολούθησε  τμήμα από το δρομολόγιο του στρατού που απελευθέρωσε την Ξάνθη.

1η στάση: Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας όπου έγινε η επίδοση της  1ης σημαίας απελευθέρωσης στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη

2η στάση: η Λέσχη Αξιωματικών, όπου έγινε η επίδοση  της 2ης σημαίας απελευθέρωσης στον εκπρόσωπο του Δ” Σ.Σ.

3η στάση: το Ρολόι της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης όπου έγινε η επίδοση της 3ης σημαίας απελευθέρωσης στον Δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό  και  ακολούθησε η ανύψωση στον ιστό του Ρολογιού της πόλης, ως αναπαράσταση του συμβάντος από τον εύζωνα στρατιώτη της 9ης Μεραρχίας την ημέρα της απελευθέρωσης. Τιμές απέδωσε  το Τμήμα Απόδοσης Τιμών του Δ” Σ.Σ.

Σχετικά Άρθρα