fbpx
ΡοδόπηΤοπικά νέα

6 Οκτωβρίου 2024: Πρόγραμμα Εορτασμού της 1ης επίσημης επετείου από την Απελευθέρωση του Ιάσμου

Tο πρόγραμμα εορτασμού της 6ης Οκτωβρίου 2024, πρώτης επίσημης επετείου των Ελευθερίων του Ιάσμου, μετά την θεσμοθέτησή της με το ΠΔ 25, ΦΕΚ 77/Α’/29-5-2024 «Καθιέρωση της 6ης Οκτωβρίου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας και ημέρας αργίας για το Δήμο Ιάσμου Νομού Ροδόπης» και παρακαλούμε
για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Περιφερειάρχης
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 1ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΝ 6η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Φέτος συμπληρώνονται 105 χρόνια από την απελευθέρωση του Ιάσμου και για πρώτη φορά θα εορταστούν με την αρμόζουσα επισημότητα μετά τη θεσμοθέτησή τους με το ΠΔ 25, ΦΕΚ 77/Α’/29-5-2024.
Σύντομο ιστορικό
«Η ιστορία του Ιάσμου ως οικισμού είναι πολύ παλιά. Το τοπωνύμιο αναγράφεται σε αρκετούς χάρτες ακόμη από τον 17ο αιώνα όπως και σε παλαιά περιηγητικά βιβλία και γεωγραφικά. Αναμφίβολη είναι και η πληθυσμιακή υπεροχή των Ρωμιών κατοίκων της κωμόπολης. Αυτό μαρτυρεί ο σημαντικός αριθμός παλαιών χριστιανικών ναών και προσκυνημάτων. Η οικονομική ακμή του Ιάσμου παρατηρείται τον 19ο αιώνα και κορυφώνεται
με την λειτουργία του σιδηροδρόμου το 1896.
Η ευημερία των κατοίκων του Ιάσμου ευνοημένη από τις πολιτικές της διοικητικής μεταρρύθμισης της Οθωμανικής διοίκησης διακόπηκε απότομα το 1913 μετά την άδικη προσάρτηση της δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, καθεστώς που παρέμεινε μέχρι την ήττα της Βουλγαρίας και των συμμάχων της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Βουλγαρία συμμορφούμενη με τη συνθήκη του Νεϊγύ του 1919 υποχρεώθηκε να παραδώσει την περιοχή στις συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα.
Στις 6 Οκτωβρίου του 1919 η ΙΧη Ελληνική Μεραρχία υπό τον Στρατηγό Λεοναρδόπουλο καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή μεταξύ Νέστου και Κομψάτου, το δε 25ο Σύνταγμα εγκαθίσταται στον Ίασμο και στρατοπεδεύει στις δυτικές όχθες του ποταμού Ασπροπόταμου (σημερινού Τραύου) σε αναμονή περαιτέρω προώθησης στη Θράκη γεγονός που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1920. Η ευλογημένη ώρα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για την κωμόπολη του γιασεμιού είχε έρθει με την μόνιμη πλέον ελληνική κυριαρχία».
Με την ευκαιρία του εορτασμού της 1ης Επίσημης Επετείου των Ελευθερίων του Ιάσμου, ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας και ημέρας αργίας για το Δήμο Ιάσμου Νομού Ροδόπης θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Γ ε ν ι κ ό ς σ η μ α ι ο σ τ ο λ ι σ μ ό ς σε όλο το Δήμο Ιάσμου από την 8 η πρωινή της 6ης Οκτωβρίου μέχρι και τη Δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής. Φ ω τ α γ ώ γ η σ η του Δημοτικού καταστήματος Ιάσμου και των λοιπών
Δημοσίων κτιρίων, κατά τις βραδινές ώρες της 6ης Οκτωβρίου έως το πρωί της επομένης.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
18:30 Μ έ γ α ς Π α ν η γ υ ρ ι κ ό ς Α ρ χ ι ε ρ α τ ι κ ό ς Ε σ π ε ρ ι ν ό ς στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου.
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
07:00 Α ρ χ ι ε ρ α τ ι κ ό Σ υ λ λ ε ί τ ο υ ρ γ ο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Ναού, οι δε φιλαρμονική του Δήμου Ιάσμου, θα περιέλθει σε κεντρικές οδούς της πόλης παιανίζοντας τον εωθινό και τα εμβατήρια.
10:30 Ε π ί σ η μ η δ ο ξ ο λ ο γ ί α γ ι α τ η ν Α π ε λ ε υ θ έ ρ ω σ η τ ο υ Ι ά σ μ ο υ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου
Ιάσμου, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και θα συγχοροστατήσουν οι προσκληθέντες: Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Ταλαντίου κ. Επιφάνιος και Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.
Τέλος προσέλευσης η 10.20 π.μ.
Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ιωάννη Μπακιρτζή.
11:00 Ε π ί σ η μ η έ π α ρ σ η τ η ς Σ η μ α ί α ς από τον Δήμαρχο Ιάσμου και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιάσμου
11:15 Ε π ι μ ν η μ ό σ υ ν η δ έ η σ η , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.
Κ α τ ά θ ε σ η σ τ ε φ ά ν ω ν στο Ηρώο της πόλης, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμαρχο Ιάσμου, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΠΑΜΘ, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον
Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, εκπροσώπους της
μαθητιώσσας νεολαίας. Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές
οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων καθώς και όποιος εκπρόσωπος νομικού προσώπου επιθυμεί
να τιμήσει την εκδήλωση ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας.
Ώρα προσέλευσης: 11:00 π.μ.
Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.
Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική με μέριμνα του ΑΔΦΚ.
11:30 Π α ρ έ λ α σ η των Πολιτιστικών Οργανώσεων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Μαθητικής Νεολαίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Χώρος παρέλασης ορίζεται η οδός Κωνσταντινουπόεως. Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων, ο χώρος γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Ώρα προσέλευσης των τμημάτων: 10:50 π.μ.

12:30 Δ ε ξ ί ω σ η για τους προσκεκλημένους και το κοινό στο αύλειο χώρο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Ιάσμου. Συναυλία μικτής μπάντας Δ’ Σώματος Στρατού. Τα θέματα της στρατιωτικής παρατάξεως και αποδόσεως τιμών, παρακαλείται να ρυθμίσει ο ΑΔΦΚ, της Δημόσιας Τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, της δε εθιμοτυπίας, ανάλογα με την αρμοδιότητά τους, η Περιφέρεια ΑΜΘ διά των υπηρεσιών της στην ΠΕ Ροδόπης και ο Δήμος Ιάσμου.
Τελετάρχες ορίζονται οι: Ηλίας Μπούκας (6932380550) και Ευγενία Εξακοΐδου Εκφωνητές κατά την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση ορίζονται οι: Χρήστος Μπαλκουρανίδης και Γεωργία Πατρωνίδου
Καλούνται ο λαός του Δήμου Ιάσμου, της Ροδόπης και όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.

Ο Περιφερειάρχης
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Σχετικά Άρθρα