fbpx
ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Παναγιώτης Αμβροσιάδης: 30 Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης, ευγνωμοσύνης και υπερηφάνειας, τιμούμε σήμερα τους ευεργέτες της Ξάνθης, της πόλης μας, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

Η 30ή Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, αποτελεί για όλους εμάς μια υπενθύμιση της ανεκτίμητης προσφοράς αυτών των σπουδαίων ανθρώπων που ξεχώρισαν για την αυταπάρνηση και το αίσθημα καθήκοντος προς την πατρίδα και την κοινωνία. Η Ξάνθη, μέσα από τη μακραίωνη ιστορία της, είχε την τύχη να γνωρίσει και να ευεργετηθεί από μια σειρά αφανών και φανερών προσωπικοτήτων, οι οποίες αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του κοινού καλού.

Ανάμεσα σε αυτούς, διακρίνονται λαμπρές μορφές, όπως ο Παναγιώτης Στάλιος, ο Θεόδωρος Ζαλάχας, ο Μιχαήλ Μεταξάς Ματσίνης, ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, η Αγλαΐα Κωνσταντίνου Χασιρτζόγλου, ο Χατζησταύρος Χεκίμογλου, ο Γεώργιος Μαλετσίδης, ο Αθανάσιος Κουγιουμτζόγλου, η Πολυξένη Παντελή Κουγιουμτζόγλου, η Ευαγγελινή Κωνσταντίνου Βάρδα και η Άννα Καλούδη-Κουγιουμτζόγλου.

Αυτοί οι άνθρωποι, με βαθύ αίσθημα φιλοπατρίας, δεν δίστασαν να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους όρια και να προσφέρουν ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους τους. Μέσα από τη φιλανθρωπία, τις δωρεές και τις προσφορές τους, έγιναν παράδειγμα προς μίμηση, δείχνοντας ότι η αγάπη για τον τόπο και το κοινό καλό υπερβαίνουν τα στενά ατομικά συμφέροντα. Στις δυσκολότερες στιγμές της πόλης μας, στάθηκαν ακλόνητοι, γεφυρώνοντας το παρόν με το μέλλον.

Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη για τη συμβολή τους. Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους, να αντλούμε δύναμη από το παράδειγμά τους και να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια που εκείνοι τοποθέτησαν. Γιατί, όπως λέει ο λαός μας, “Λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον”. Η Ιστορία μας είναι η ταυτότητά μας, και είναι υποχρέωσή μας να τη σφυρηλατήσουμε με σεβασμό και αφοσίωση.

Ας ευχαριστήσουμε, λοιπόν, αυτούς τους σπουδαίους ευεργέτες, τους ανθρώπους που έγραψαν με τις πράξεις τους μια χρυσή σελίδα στην Ιστορία της Ξάνθης. Ας γίνουμε και εμείς, στον βαθμό που μπορούμε, άξιοι συνεχιστές του έργου τους, προσφέροντας στην πόλη μας και στους συνανθρώπους μας.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Παναγιώτης Αμβροσιάδης

(Πηγές πληροφοριών για τους ευεργέτες ευγενικά προσφερθείσες από τον φίλο και ερευνητή, Κώστα Μαυρομάτη)

Σχετικά Άρθρα