Στο νησί της Πάτμου βρέθηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονας μαζί με τη συνοδεία του για να παραστεί στις λατρευτικές τιμητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου για την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Οσίου Αμφιλοχίου Μακρή της Πάτμου.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 ιερούργησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήνομας μαζί του συνπροσευχήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βέροιας κ.κ. Παντελεήμονας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πιστών. Την παραμονή της εορτής τελεσθηκε Ιερά αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Αμφιλοχίου.
Λίγα λόγια για τον Οσιο Αμφιλόχιο:
(Από το βιβλίο του Μητροπολίτου νέας Ζηλανδίας Αμφιλοχίου Τσούκου «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» Γέρων Αμφιλόχιος Μακρής που εκδόθηκε το 2014.
Από τους Λειψούς καταγόταν ο πατέρας του. Υπάρχουν ακόμα 7 μέλη της οικογένειας στους Λειψούς που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις. Ο γεροντας Αμφιλόχιος γεννήθηκε στη Χώρα της Πάτμου το 1889. Στο Νότιο μέρος κάτω από τη σκιά του καστρομονάστηρου ήταν το πατρικό του σπίτι το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος. Από μικρός ήταν φιλάσθενος και κάθε χρόνο αρρώσταινε από τη γρίπη. Από τη ζωή έφυγε με πνευμονία. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ο γέροντας Αμφιλόχιος το πέρασε στον χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως.
Ο Γέροντας Αμφιλόχιος είχε προσωπική γνωριμία ως Διάκονος με τον άγιο Νεκτάριο. Συλλειτούργησε μαζί του. Συνέφαγαν και συνομίλησαν για διάφορα πνευματικά ζητήματα και είχε μάθει πολλά μυστικά της νηπτικής ζωής . Αυτοί που επηρέασαν βαθειά τον ιερομόναχο Αμφιλόχιο ήταν ο μεγάλος ασκητής της Πάτμου Θεόκτιστος, ο γέροντας Μακάριος Αντωνιάδης και ο άγιος Νεκτάριος.
Ο γέροντας είχε το χάρισμα της Ιεραποστολής και της αγάπης προς τον πλησίον.
Συχνά πυκνά έβρισκε τρόπους να επισκέπτεται τη Λέρο τη Ρόδο την Κάλυμνο τη Σάμο, Ικαρία την Κρήτη, την Aθήνα και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος για να έρθει σε επαφή με τις ψυχές των ανθρώπων. Ο όσιος Αμφιλόχιος ο νέος είχε παιδική ψυχή και ευαισθησία σε ότι είχε σχέση με τα παιδιά.