fbpx
Τελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Στην Ξάνθη η Μεσογειακή Βραδιά του Ερευνητή MEDNIGHT 2024 από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά 

Μια γιορτή της επιστήμης και της καινοτομίας με μεσογειακό άρωμα

Φανταστείτε μια νύχτα όπου η επιστήμη συνδυάζεται με τη μαγεία, και η καινοτομία συναντάται με την τέχνη! Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, οι ερευνήτριες  και οι ερευνητές του, προσκαλεί το κοινό στην Ξάνθη, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, για τη Βραδιά του Ερευνητή MEDNIGHT 2024 – μια πανευρωπαϊκή γιορτή που υπόσχεται μαγευτικές στιγμές.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζουν τον κόσμο, να εξερευνήσουν πλατφόρμες που τους ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και να βιώσουν πώς η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα μπορεί να μεταμορφώσει την αντίληψη για την ιστορία και την τέχνη καθώς και να συναντήσουν τον κόσμο της αρχαιολογίας με εικονικές ανασκαφές, 3Δ ψηφιοποίηση, και καινοτόμες αναλύσεις δεδομένων. Θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να κατανοήσουν το προσωπικό τους ανθρακικό αποτύπωμα και τη σημασία του για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που συνδυάζουν μουσική, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και πολλά άλλα.

Μικροί και μεγάλοι θα γίνουν μέρος της ερευνητικής ομάδας του Αθηνά και των συνεργατών του μαθαίνοντας για τεχνολογίες και καινοτομίες που φέρνουν τη νέα εποχή στην καθημερινότητα, μέσα από παιχνίδια, εργαστήρια και εντυπωσιακές παρουσιάσεις.

Η 5η έκδοση της “Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή” ή αλλιώς MEDNIGHT είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Marie Curie Actions) και έχει ως στόχο να παρουσιάσει σε νέους/ες και ενήλικες τη φιλικότερη πλευρά της επιστήμης που διεξάγεται στις Μεσογειακές χώρες.

Το Αθηνά, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα δημιουργήσει μια σειρά μοναδικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο εορτασμού της Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή στην Ξάνθη. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Αθηνά, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, παιχνίδια, συζητήσεις και διαγωνισμοί που σχετίζονται με την έρευνα και που προορίζονται για διαφορετικά ακροατήρια για να τονίσουν την αξία της επιστήμης της Μεσογείου. 

Τι είναι το MEDNIGHT; 

Το MEDNIGHT φιλοδοξεί να μεταδώσει σε όλο τον κόσμο την έννοια της Μεσογειακής Επιστήμης, ένα ταξίδι μέσα από δίκτυα ανταλλαγής γνώσεων, κοινές επιστημονικές πρακτικές και αξιοποίηση της εμπειρίας των πολιτών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δράση των γυναικών ερευνητριών. Επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της μεσογειακής επιστήμης και την ανάγκη για αειφόρες λύσεις σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές χώρες. 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συμβολή των γυναικών ερευνητριών, καθιστώντας την προσφορά τους ορατή και αναγνωρίσιμη, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή νέων γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη. 

Το 2024, οι εταίροι του MEDNIGHT θα υλοποιήσουν δραστηριότητες σε σχολεία, καθώς και κοινές δράσεις διάχυσης της Μεσογειακής επιστήμης, με αποκορύφωμα τις 27 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθούν οι κύριες εκδηλώσεις, εκτός από την Ξάνθη, στις εξής πόλεις: Μεσσήνη (Σικελία), Λέσβος, Λευκωσία, Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες, Μοναστήρι (Τυνησία), Μονπελιέ, Τουλούζη, Μαδρίτη, Αλμερία, Οριουέλα και Αλικάντε. 

Ταυτότητα του έργου

H πρωτοβουλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητών, ενός έργου επιστημονικής διάχυσης που προωθείται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της δράσης Marie Skłodowska–Curie, με την αριθμό σύμβασης 101162227. Η ομάδα MEDNIGHT αποτελείται από το Genopolys, μικτό κέντρο διάχυσης της επιστήμης του γαλλικού CNRS, του INSERM και του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, το Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse (CHUT), τον σύνδεσμο Marie Curie Alumni Association (MCAA), το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, την SciCo Ελλάδας και SciCo Κύπρου, το Μέγαρο Επιστημών στο Μόναστιρ στην Τυνησία, την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών Πρυτάνεων, το Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη, το Centro de Investigaciones Energéticas Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT), το Museo Didáctico Interactivo de Ciencias de la Vega Baja – Jesús Carnicer (MUDIC), και τον οργανισμό El Caleidoscopio. 

Σχετικά Άρθρα