fbpx
Τελευταία ΝέαΤεχνολογία

Η υγεία και η ευεξία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον τρόπο καταγραφής και παρακολούθησης της υγείας μας, έχει προκαλέσει μία μικρή επανάσταση. Οι αλγόριθμοι των υπολογιστών της μηχανικής εκμάθησης έχουν αλλάξει το τοπίο της συγκεκριμένης βιομηχανίας, η οποία είναι κάτι παραπάνω από σημαντική όσον αφορά την ευεξία του κάθε ανθρώπου. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει, μάλιστα, να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, η ενσωμάτωσή της σε πρακτικές χρήσεις που αφορούν στη βελτίωση της υγείας μας ή στην καταγραφή των δεδομένων που μας κάνουν να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και συνειδητοποιημένοι, αυξάνεται συνεχώς.

Τις τελευταίες δεκαετίες, άλλωστε, η καινοτόμος τεχνολογία έχει μετατραπεί από ένα μοντέλο βασικού αλγορίθμου, σε ένα εξελιγμένο σύστημα ικανό να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε πολύ γρήγορο χρόνο, να μαθαίνει από αυτά και ενίοτε να βγάζει συμπεράσματα. Στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καθόλου νέα τεχνολογία, αφού απαριθμεί σχεδόν μία δεκαετία ζωής, από τότε που για πρώτη φορά κάθισε σε ένα τραπέζι πόκερ για να αντιμετωπίσει τέσσερις επαγγελματίες παίκτες και να τους νικήσει σε χιλιάδες παρτίδες του παιχνιδιού!

Το πόκερ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια για τη μηχανική εκμάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, διότι συγκεντρώνει γύρω του όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας ανθρώπινος νους προκειμένου να πάρει αποφάσεις. Η εκμάθηση των κανόνων του πόκερ είναι απλώς η αρχή για έναν παίκτη, αφού πρέπει να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις τόσο των αντιπάλων του όσο και τις δικές του, με ελλιπείς πληροφορίες καθώς τα φύλλα της τράπουλας παραμένουν κλειστά. Επιπλέον, καλείται να αντιμετωπίσει την ανθρώπινη ψυχολογία και την μπλόφα, δύο στοιχεία που είναι αδύνατον να προβλέψει εκ των προτέρων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι όσο η τεχνητή νοημοσύνη ως είδος τεχνολογίας ευνοήθηκε από το πόκερ, άλλο τόσο έγινε και το αντίθετο. Άλλωστε, το παιχνίδι ήταν μία διασκέδαση με απαραίτητη την φυσική παρουσία όταν πριν από περίπου 200 χρόνια εμφανίστηκε στην Αμερική. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια είχε γίνει τόσο αγαπητό, που επικράτησε σε δημοτικότητα στα καζίνο των ΗΠΑ και, στη συνέχεια, όλου του κόσμου. Με την τεχνολογία που έφερε η εμφάνιση της τηλεόρασης, κατάφερε να μπει σε κάθε σπίτι, όμως ήταν η ψηφιακή εποχή εκείνη που το απογείωσε.

Το πόκερ εκμεταλλεύτηκε τα κινητά τηλέφωνα και τις εξειδικευμένες εφαρμογές από κορυφαίες πλατφόρμες διασκέδασης, όπως αυτή της PokerStars, για να εξαφανίσει την ανάγκη φυσικής παρουσίας. Οι παίκτες μπορούν να επιδείξουν τις ικανότητές τους ανά πάσα στιγμή, χωρίς περιορισμούς, όπου κι αν βρίσκονται. Αργότερα, προστέθηκε στις ίδιες πλατφόρμες η τεχνητή νοημοσύνη, με την οποία γίνεται άμεση ανάλυση δεδομένων, διασφαλίζονται οι συναλλαγές και η ακεραιότητα του παιχνιδιού, γίνονται προσωποποιημένες προτάσεις και πολλά ακόμη.

Κάπως έτσι λειτουργεί και στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, με την εφαρμογή της σε διάφορα «έξυπνα» gadget και εφαρμογές. Η καταγραφή του καρδιακού ρυθμού έχει γίνει βασική προϋπόθεση σε κάθε είδους τεχνολογία που μπορεί να… φορεθεί, αφού στην καρδιά αποτυπώνεται η ένταση της σωματικής άσκησης ή τυχόν προβλήματα υγείας. Συσκευές που φέρουν αυτήν την τεχνολογία, όπως τα διάφορα ρολόγια, έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Επιπλέον, έχουν προστεθεί καινοτομίες, όπως η καταγραφή ενυδάτωσης ή η αναγνώριση κόπωσης ή και ακινησίας.

Αν κάποιος δεν αρκείται στα συμπεράσματα που βγάζει ο ίδιος από τέτοιου είδους πληροφορίες, μπορεί κάλλιστα να στραφεί σε κάποιον προπονητή. Όμως, πλέον, ο προπονητής δεν είναι απαραίτητα κάποιος άνθρωπος, αλλά μπορεί να είναι ένας ψηφιακός γυμναστής ή ακόμη κι ένας διατροφολόγος. Αυτοί οι ρόλοι υποστηρίζονται φυσικά από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία φροντίζει να προσφέρει προσωποποιημένες πληροφορίες για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ανάλογα με τα στοιχεία που ο ίδιος παρέχει.

Έτσι μπορεί να αποφασίσει για την ένταση της προπόνησης, τις θερμιδικές ανάγκες, ακόμη και την ξεκούραση. Το τελευταίο κομμάτι αναλαμβάνουν οι καταγραφείς ύπνου, όπου μέσα από τις έξυπνες εφαρμογές και συσκευές μπορεί να γίνει ανάλυση για την ποιότητά του, ώστε να ακολουθούν συγκεκριμένες αλλαγές που βελτιώνουν τις συνήθειες στον ύπνο και τη συνολική υγεία μας.

Με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και τα μοντέλα καταγραφής του άγχους, που αποτελεί επίσης ένα κρίσιμο κομμάτι της υγείας μας. Ομοίως και τα επίπεδα οξυγόνου, μία λειτουργία που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του σώματός μας και τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Το πιο εντυπωσιακό με την τεχνητή νοημοσύνη, βέβαια, είναι ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι δυνατό να επεξεργαστούν σε εξαιρετικά γρήγορο διάστημα, για να δοθούν λύσεις και απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την κατάστασή μας.

Σχετικά Άρθρα