«Η πυρκαγιά στο Παγγαίο όρος είναι μια διδακτική εμπειρία καθώς κομίζει νέα δεδομένα , για την βελτίωση της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ το σύνολο του μετώπου συνεχίζει να θεωρείται σε καθεστώς «φύλαξης» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να υπάρχει άμεση διαχείριση τυχόν αναζωπυρώσεων. Επιπλέον η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει και το προσεχές διάστημα θα επικρατήσει στην περιοχή μας καιρική αστάθεια, οπότε χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση». Αυτά τονίστηκαν στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστας Βενετίδης, πλαισιωμένοι από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας κ. Σταύρο Κιβράκη και την πρώην δημοτική σύμβουλο και κάτοικο Πλατανοτόπου κ. Κική Αλεπίδου. Στην συνέντευξη παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.
Προβαίνοντας ο κ. Μαρκόπουλος στην περιγραφή της κατάστασης τόνισε ότι ένα βασικό σημείο είναι ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στον εντοπισμό και στην έναρξη της κατάσβεσης, αφενός λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στην αλπική ζώνη εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί ο μοναδικός δρόμος εξαιτίας της χρήσης του από τα βαριά οχήματα της υλοτομίας και αφετέρου λόγω της δύσκολου γεωλογικού ανάγλυφου του Παγγαίου.
Τόνισε όμως ότι υπήρξε άμεση ανταπόκρισης της Περιφέρειας ΑΜΘ με την κινητοποίηση των αναγκαίων χωματουργικών μηχανημάτων που ζητήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσα από το Μητρώο που έχει συσταθεί και για τα οποία κατέβαλε σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Συνολικά η Περιφέρεια ΑΜΘ διέθεσε 10 χωματουργικά μηχανήματα και 2 υποστήριξης – μεταφοράς, τα οποία όχι απλά άνοιξαν τις αντιπυρικές ζώνες, αλλά πολλές φορές το έργο τους ήταν προϋπόθεση για να προσεγγίζουν τα πύρινα μέτωπα με ασφάλεια, τα πεζοπόρα τμήματα πυρόσβεσης. Επιπλέον ο κ. Μαρκόπουλος ενημέρωσε για το προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Τοψίδη για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία δεν περιορίστηκε σε δυο επισκέψεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και σε παρέμβαση του προς το αρμόδιο υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα τον υπουργό κ. Κικίλια προκειμένου να δοθεί το βάρος της πυρόσβεσης στα πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία αποδείχθηκαν αποτελεσματικότερα, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση του αριθμού τους.
Στο θέμα του απολογισμού των ζημιών, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και οικισμοί, ωστόσο σημειώθηκαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από την δράση των ελικοπτέρων και γι’ αυτό ο κ. Τοψίδης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αποζημίωση τους.
Κλείνοντας ο κ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, πυροσβέστες, εθελοντές, τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης τόνισε ότι μετά την εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών σε Δαδιά, Θάσο και τώρα Παγγαίο, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Τόψιδης έχουν πάρει την απόφαση να ενισχύσουν την Πολιτική Προστασία με πυροσβεστικά και τεχνολογικά μέσα για την καλύτερη πρόληψη των πυρκαγιών και την μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων πυρόσβεσης. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το Drone στη Θάσο για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα γίνει επιδιόρθωση του δρόμου του Παγγαίου, θα προταθεί μέσω των αρμοδίων να αλλάξουν νομοθετικά οι αγκυλώσεις της δασικής νομοθεσίας που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα και ειδικά για το Παγγαίο θα αναληφθούν πρωτοβουλίες να αξιοποιηθεί, για να το χαίρονται όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, γιατί μέσα από αυτές τις δράσεις μπορούμε να έχουμε καλύτερη προστασία και διαφύλαξη του σημαντικού οικοσυστήματος.
Ακολούθως ο κ. Βενετίδης αναφέρθηκε στην απόφαση της διοίκησης του κ. Τοψίδη να ξεκινήσει από τον περασμένο χειμώνα η βελτίωση και η καλύτερη προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας, μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν τα δυο τελευταία χρόνια στο δάσος της Δαδιάς. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τοψίδης ζήτησε επιπλέον ενίσχυση των εναέριων μέσων που εδρεύουν σε Αλεξανδρούπολη και Χρυσούπολη, οπότε από 2-3 του παρελθόντος, φέτος έφτασαν τα 8. Επιπλέον ο κ. Βενετίδης υπογράμμισε ότι από φέτος υπάρχει φύλαξη των δασών με 3 Drones, σε Έβρο, Ροδόπη και Θάσο, η οποία όπως είπε είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού μας και γι’ αυτό έπρεπε να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ευχαρίστησε για την συμβολή τους στην πυρόσβεση την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό, ενώ γνωστοποίησε ότι με εντολή του κ. Τοψίδη, ενισχύεται η Πολιτική Προστασία, για τον επόμενο χρονο, με επιπλέον πόρους που μπορούν να φτάσουν τα 10 εκ. ευρώ.
Ο κ. Κιβράκης τόνισε ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος – η οποία ακόμη δεν έχει λήξει όπως τόνισε με έμφαση – είναι η πιο δύσκολη και δεν υπάρχει σύγκριση με καμία άλλη. Επισήμανε επίσης ότι φέτος υπήρχε πολύ καλή προετοιμασία και μάλιστα τον περασμένο Μάιο είχε γίνει και στην Καβάλα σχετική άσκηση των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Για την φωτιά του Παγγαίου τόνισε ότι αμέσως ανταποκρίθηκε η Περιφέρεια ΑΜΘ στις ανάγκες της πυροσβεστικής, λόγω της διατήρησης Μητρώου μηχανημάτων, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα όχι απλά στην πυρόσβεση αλλά και στην ασφάλεια των πεζοπόρων τμημάτων και την προστασία των οικισμών. Η φωτιά στο Παγγαίο κατέκαψε περίπου 15 χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με την μέχρι τώρα εκτίμηση.
Η κ. Αλεπίδου, αναφέρθηκε στα «παιδιά της διπλανής πόρτας» που παράτησαν κάθε επαγγελματική ή προσωπική ασχολία και με πρωτόγνωρο αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης συνέβαλαν ο καθένας με τις δυνάμεις του στην κατάσβεση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε αρνητικά – αλλά μεμονωμένα – σχόλια από κάποιος κακεντρεχείς. Ευχαρίστησε τον κ. Μαρκόπουλο, γιατί από την 1 Αυγούστου είχε στείλει χωματουργικό μηχάνημα για να καθαριστεί η αντιπυρική ζώνη στον Πλατανότοπο αλλά και για το συνολικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη για την επίλυση κάθε ζητήματος που ανέκυψε.