fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Στο Δήμο Τοπείρου καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του δυτικού Νείλου στην Ξάνθη

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του δυτικού Νείλου στην Π.Ε. Ξάνθης, καταγράφεται  στο Δήμο Τοπείρου στην επίσημη έκθεση  του ΕΟΔΥ.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υγείας και οικογενειακής πολιτικής, ιατρός, κ. Γιώργος Δαλακούρας τόνισε ότι οι πολίτες οφείλουν να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών ως προς τα μέτρα προφύλαξης από τσιμπήματα κουνουπιών. Η χρήση εντομοαπωθητικών, η αποφυγή εκτεταμένης παραμονής σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής για τα κουνούπια και η εξάλειψη στάσιμων νερών, που μπορούν να γίνουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, είναι απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Σημείωσε ότι, η εμφάνιση των κρουσμάτων είναι επιδημιολογικά αναμενόμενη, τα οποία κρούσματα εντοπίστηκαν σε όλες τις Π.Ε της ΑΜΘ εκτός της Π.Ε Καβάλας και υπογράμμισε ότι η  συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων, που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου, δεν νοσούν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό ή έντονο πονοκέφαλο,  ενώ λίγα άτομα, το 1% όσων μολύνονται,  εμφανίζουν σοβαρή νόσο, που προσβάλλει το νευρικό σύστημα . Άτομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Ο Ε.Ο.Δ.Υ., σε κάθε περίοδο μετάδοσης, διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με στοχευμένα προγράμματα επιχειρεί να περιορίσει τη διασπορά  και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο , ο οποίος όμως είναι υπαρκτός, καθώς ο ιός εδώ και χρόνια έχει εμφανιστεί στη χώρα και δεδομένου ότι είναι αδύνατον να εξολοθρευτεί όλος ο πληθυσμός των κουνουπιών, παρά μόνο να μειωθεί, είναι αναγκαία η ενημέρωση των πολιτών για λήψη μέτρων ατομικής προστασίας. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια έχει θέσει τρεις άξονες δράσης, πρώτος άξονας είναι η επιδημιολογική επιτήρηση, που διενεργείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, δεύτερος άξονας η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης του πληθυσμού των κουνουπιών και τρίτος άξονας η ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας για την αποφυγή τσιμπήματος των κουνουπιών.  

Τέλος, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι  αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, πρέπει να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Να σημειωθεί ότι, εννέα είναι  σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα  ιού του Δυτικού Νείλου στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Στον Έβρο 4, στη Ροδόπη 3,στην Ξάνθη 1 και στην Δράμα 1. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΓΝΑ Ευάγγελο Ρούφο, 7 είναι τα περιστατικά,  που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων 6 στην Παθολογική Κλινική και 1 στη ΜΕΘ.

Δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα