fbpx
Κύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Πανσέληνος Αυγούστου: Μάγεψε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» τους Ξανθιώτες

Εντυπωσιακό ήταν το θέαμα που αντίκρισαν χθες όσοι παράτησαν το νυχτερινό ουρανό της Ξάνθης και την πανσέληνο του Αυγούστου…

Η πανσέληνος του Αυγούστου η αλλιώς «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» αποτελεί ένα μοναδικό υπερθέαμα για χάρη του οποίου χθες το υπουργείο πολιτισμού διοργάνωσε εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους όπως ήταν και ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων όπου επισκέφτηκαν πολλοί.

Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμη και ως υπέρ πανσέληνος καθώς το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14 % μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Επίσης η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπέρ πανσέληνους που θα δούμε φέτος (Αύγουστος Σεπτέμβρης Οκτώβριος και Νοέμβριος). Άλλες εκδηλώσεις είχαμε στα στενά του Νέστου στην Γαλάνη από τον πολιτιστικό σύλλογο Γαλάνης όπως επίσης και πεζοπορία στο Όρος Αυγό για να απολαύσουν οι πεζοπόροι την πανσέληνο από ψηλά. Αλλά και πάρα πολλοί Ξανθιώτες απόλαυσαν την πανσέληνο από το σπίτι τους, από το εξοχικό τους, στο βουνό η στην θάλασσα.

Ήταν η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσέληνους που θα σημειωθούν φέτος!

Η πανσέληνος αυτή γνωστή και ως «πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν ιθαγενών Αμερικανών.

Σχετικά Άρθρα