fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Δήμος Ξάνθης: Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος στην Πρώτη Γραμμή της Πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας

Ο Δήμος Ξάνθης, στο πλαίσιο των ενισχυμένων και συντονισμένων δράσεών του για την προστασία των δημοτών, των δασικών εκτάσεων, και των υποδομών της περιοχής, προχώρησε στην πιλοτική μίσθωση προηγμένου συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους – ΣμηΕΑ (Drone) με κατάλληλο εξοπλισμό για
διάστημα δύο μηνών, με στόχο τη δραστική μείωση του χρόνου αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς και άλλων φυσικών καταστροφών.
Συγκεκριμένα, οι πιστοποιημένοι χειριστές των ΣμηΕΑ επιτηρούν τη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια της περιοχής σε 24ωρη βάση, ενώ μέσω του εξειδικευμένου εξοπλισμού του κέντρου ελέγχου, λαμβάνονται αναλυτικές τοπογραφικές πληροφορίες και δεδομένα για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, προσφέροντας βελτιωμένη ασφάλεια και αυξημένη αποτελεσματικότητα στις επιχειρήσεις πρόληψης και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, το κέντρο ελέγχου διασφαλίζει τη ζωντανή μετάδοση εικόνας και την ασφαλή αποθήκευσή της, ενώ διατηρείται αδιάλειπτη επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για την αποφυγή κινδύνων.
Το καταγραφικό σύστημα του drone μεταδίδει ζωντανή εικόνα σε υψηλή ανάλυση στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο (Π.Ε.ΚΕ.), επιτρέποντας τον άμεσο συντονισμό των δυνάμεων παρέμβασης. Από την πρώτη κιόλας ημέρα των δοκιμαστικών πτήσεων, επιβεβαιώθηκε η σημαντική αποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς το drone εντόπισε και ανέφερε άμεσα πυρκαγιά στην περιοχή της Λευκόπετρας την Κυριακή 21 Ιουλίου 2021 και στην περιοχή της Γενισέας, την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024.
Τέλος σημειώνεται πως οι πτήσεις του ειδικά εξοπλισμένου αεροσκάφους πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους πιλότους, σύμφωνα με εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης που συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Παράλληλα, έχουν
ληφθεί οι απαραίτητες άδειες από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), Κανονισμός ΕΚ 2019/947, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή χρήση του συστήματος.

Σχετικά Άρθρα