fbpx
ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Ολοκληρώθηκε η πανευρωπαϊκή έρευνα για την ανθρώπινη επίδραση σε θάλασσες και παράκτιες περιοχές στην ΑΜΘ

Δεκαοχτώ μήνες μετά την έναρξη της, η πανευρωπαϊκή ερευνητική αποστολή, TREC, έφτασε στο τέλος της, ολοκληρώνοντας κατά το διάστημα 22/7 με 1/8 δειγματοληψία από παράκτιες περιοχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Απώτερος σκοπός της αποστολής είναι η μέτρηση της ανθρώπινης επίδρασης στη ρύπανση των θαλασσών και των παράκτιων περιοχών, καθώς και στη γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η αποστολή του TREC συντονίζεται από Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), σε συνεργασία με το Tara Ocean Foundation, την ομάδα Tara OceanS και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας (EMBRC). Στην ΑΜΘ, ο βασικός φορέας υποστήριξης της ομάδας TREC αποτέλεσε το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στην ΑΜΘ οι δειγματοληψίες άρχισαν από την περιοχή του Ιμέρου, συνεχίστηκαν στην περιοχή της Βιστωνίδας και του Μοναστηρακίου και ολοκληρώθηκαν στην περιοχή της Καρβάλης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι γνωστά τους επόμενους 6-7 μήνες, ενώ η δημοσιοποίησή τους θα συνοδευθεί και από μια εκλαϊκευμένη έκθεση, η οποία θα αξιολογεί την κατάσταση και θα προτείνει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην αειφόρο διαχείριση των παράκτιων περιοχών.

Σχετικά Άρθρα