fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΙΜ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πρασινάδας Παρανεστίου (Φωτογραφίες)

Ο ιερός ναός του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης διοργάνωσε μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 στην ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα Παρανεστίου. Το πρωί στην ιερά μονή τελέσθηκε θεία λειτουργία από τον προϊστάμενο του ΙΝ του Αγίου Ελευθερίου πατέρα Άνθιμο Κωσταράκη. Μαζί του συλλειτούργησε και ο Πατέρας Βασίλειος Αθανασιάδης. Ακολούθησε καφές στο αρχονταρίκι του ναού. Στην συνέχεια οι Ξανθιώτες προσκυνητές επισκέφτηκαν το μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κομνηνά Ξάνθης όπου εκεί τελέστηκε παράκληση. Ακολούθησε κέρασμα και επιστροφή στην Ξάνθη.

Λίγα λόγια για το μοναστήρι:

Ο Συνοικισμός Πρασινάδας βρίσκεται Β.Α. του νομού Δράμας σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από αυτήν, στο τρίγωνο Παρανεστίου (Παρανέστι-Πρασινάδα 19 χιλιόμετρα). Χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Παγκάλου σε υψόμετρο 713μ. Οι κάτοικοι του χωριού Πόντιοι πρόσφυγες από την Τραπεζούντα, έφτασαν το 1924 και πάλεψαν σκληρά για να επιβιώσουν στη νέα πατρίδα.
Η Πρασινάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό με καταπράσινα βουνά, με πολλά νερά, αφού από και περνούν παραπόταμοι του ποταμού Νέστου. Εκεί δεσπόζει και ο ιερός βράχος της Πρασινάδας όπου είναι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χτισμένη στα χαλάσματα Βυζαντινού Μοναστηριού, που βρισκόταν θαμμένο εκεί επί 8 αιώνες χωρίς να γνωρίζει κάποιος την ύπαρξή του.

Κατά την παράδοση και τις μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού επάνω στον ιερό βράχο εμφανιζόταν ουράνιο φως το οποίο έβλεπαν αλλά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Μετά από χρόνια και με σειρά από θαυμαστά γεγονότα ανακαλύφθηκαν στην κορυφή του βράχου τα θεμέλια παλαιού Βυζαντινού ναού, λείψανα Αγίων μαρτύρων και μία άγια λόγχη βυζαντινής εποχής.

Δείτε φωτογραφίες

Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το μοναστήρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Ιερά μονή κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πρασινάδα Παρανεστίου
Ο πατέρας Άνθιμος τέλεσε την θεία λειτουργία στο μοναστήρι
Το μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κομνηνά Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα