Η δραματική υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει συγκεκριμένες αιτίες δεν είναι φυσικό φαινόμενο και είναι: α. το μισθολόγιο και β. οι συνθήκες εργασίας λόγω υποστελέχωσης.
Η λύση που επιλέχθηκε όλο αυτό το διάστημα, με μετακινούμενους ιατρούς από γειτονικούς νομούς, στρατιωτικούς, ιατρούς των ΚΥ , ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, προφανώς μας οδηγεί σε αδιέξοδο.
Το ΕΣΥ είναι ο μεγάλος ασθενής. Οι χρόνιες παθογένειες δεν λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα και απειλητικές συμπεριφορές. Την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης των Νοσοκομείων της χώρας με ιατρικό προσωπικό, την έχει το Υπουργείο Υγείας. Αδίκως μεταβιβάζεται στους Ιατρικούς Συλλόγους
και στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς. Η απειλή αφαίρεσης της συνταγογράφησης δεν πλήττει τους ιατρούς αλλά τους ασφαλισμένους, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και όχι προνόμιο των ιατρών. Το ΕΣΥ
χρειάζεται μόνιμο προσωπικό καλά αμειβόμενο, αποκλειστικής απασχόλησης.
Το Υπουργείο Υγείας αντί να αναβαθμίσει το μισθολόγιο παραπέμπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς, να κάνουν ιδιωτικό έργο για να αυξήσουν το εισόδημά τους και τώρα ζητάει από τους ιδιώτες ιατρούς να «βάλουν πλάτη» για να στηρίξουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας που παραπαίει.
Το Υπουργείο Υγείας έχει όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να σχεδιάσει εκ νέου το δημόσιο σύστημα υγείας και να δώσει κίνητρα να στελεχωθούν Νοσοκομεία ακριτικών περιοχών με την συνδρομή των Ιατρικών Συλλόγων και της Ιατρικής Κοινότητας.
Ο Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΕΛΕΚΙΔΗΣ