fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού – Καύσωνας. Προειδοποίηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ,tο Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19Ιουλίου.

ΟιυψηλότερεςθερμοκρασίεςθασημειωθούνστοεσωτερικότηςηπειρωτικήςΕλλάδας (κυρίωςσταδυτικάκαιταβόρεια) καιστανησιάτουανατολικούΑιγαίου. Στιςπαραθαλάσσιεςπεριοχέςτηςηπειρωτικήςχώραςημέγιστητιμήτης θερμοκρασίαςθαείναι 2 με 4 βαθμούςχαμηλότερηλόγωτηςθαλάσσιας αύρας. Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες..

Ειδικότερα για την περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η θερμοκρασία θα φτάσει το Σάββατο 13.07.2024τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 14.07.2024και την Δευτέρα 15.07.2024 τους 38 με 40.

Ενώ σταμέσατηςερχόμενηςεβδομάδαςπροβλέπεταικορύφωσητωνθερμοκρασιών.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ παρακαλούνταιοιπολίτεςναείναιιδιαίτεραπροσεκτικοί, μεριμνώνταςγιατηλήψημέτρωναυτοπροστασίαςαπόκινδύνουςπουπροέρχονταιαπότηνεπικράτησητωνυψηλώνθερμοκρασιών, όπωςεπίσηςκαιταάτομαπουανήκουνσεευπαθείςομάδες, ώστενααποφευχθούνπροβλήματαυγείας, όπωςθερμικήεξάντλησηκαιθερμοπληξίαεξαιτίαςτωνυψηλώνθερμοκρασιώνπουθαεπικρατήσουν.

Ακολουθούν οδηγίες αυτοπροστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

ΚΑΤΑΤΗΔΙΑΡΚΕΙΑΤΟΥΚΑΥΣΩΝΑ

Αποφύγετετηνηλιοθεραπείακαιπαραμείνετεσεσκιεράκαιδροσεράμέρημακριάαπόχώρουςόπουεπικρατείσυνωστισμός.

Αποφύγετετηβαριάσωματικήεργασίαιδιαίτερασεχώρουςμευψηλήθερμοκρασία, άπνοιακαιμεγάληυγρασία.

Αποφύγετετοβάδισμαγιαπολύώραήτοτρέξιμοκάτωαπότονήλιο.

Προτιμήστεταελαφρά, άνετακαιανοιχτόχρωμαρούχααπόφυσικόυλικόγιαναδιευκολύνεταιοαερισμόςτουσώματοςκαιηεξάτμισητουιδρώτα. Επιλέξτεένακαπέλοπουεξασφαλίζεικαλόαερισμότουκεφαλιού. Φορέστεμαύραήσκουρόχρωμαγυαλιάμεειδικήεπίστρωσηπουπροστατεύουναπότηναντανάκλασητουήλιου.

Φροντίστεηδιατροφήσαςνααποτελείταιαπόελαφράκαιμικράγεύματα, μεέμφασησταφρούτακαιταλαχανικά. Περιορίστεταλιπαρά.

Πίνετεάφθοναυγρά (νερόκαιχυμούςφρούτων). Ανιδρώνετεπολύ, προσθέστεαλάτιστοφαγητόσας. Αποφύγετεταοινοπνευματώδηποτά.

Κάντεχλιαράντουςκατάτηδιάρκειατηςημέραςκιανχρειαστείτοποθετείστευγράκαλύμματαστοκεφάλικαιστολαιμό.

Μεριμνήστεγιαταμέλητηςοικογένειάςσαςπουπάσχουναπόχρόνιανοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτετοθεράπονταιατρότουςγιατηνεφαρμογήειδικώνοδηγιώνκαιγιαόσουςλαμβάνουνφάρμακα.

Αποφύγετεταπολύωραταξίδιαμεταμαζικάμέσαμεταφοράςότανηζέστηείναισεπολύυψηλάεπίπεδα.

Aνέχετεβρέφηκαιπαιδιά

Ντύστεταόσογίνεταιπιοελαφρά. Φροντίστεώστεταχέριακαιταπόδιατουςναείναιελεύθερακαιναμηντυλίγονταισεπάνες.

Φροντίστεναμηνμένουνστονήλιομετάτομπάνιοστηθάλασσακαιναφορούνπάντακαπέλο.

Εκτόςαπόγάλασυνιστάταιηχορήγησηκαιάλλωνυγρών. Συμβουλευτείτετονπαιδίατρο.

Γιαταμεγαλύτεραπαιδιά, φροντίστεναπίνουνπολλάυγρά (νερόκαιχυμούςφρούτων) καινατρώνεπερισσότεραλαχανικάκαιφρούτακαιλιγότεραλίπη.

Aνέχετεηλικιωμένους

Μετακινείστετουςσεδροσερότερουςχώρουςήπεριοχές (παραθαλάσσιαήσεβουνό), διότιτοπολύζεστόκαιυγρόπεριβάλλοναποβαίνειεπικίνδυνο. Εναλλακτικάφροντίστεναπαραμένουνστακατώτεραδιαμερίσματαπολυώροφωνσπιτιών.

Ανοίξτετοσπίτιτηνύχταγιαναδροσίζεικαικρατάτετοερμητικάκλειστότιςζεστέςώρεςτηςημέρας.

Μηνεγκαταλείπετεταηλικιωμέναμέλητηςοικογένειαςμόνατουςσεπεριπτώσειςθερινώνδιακοπώνήπολυήμερηςαπουσίαςσαςαπότοσπίτι. Διαφορετικάεξασφαλίστεέναάτομογιατηνκαθημερινήτουςφροντίδα.

Σχετικά Άρθρα