Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσας κ. Ιωακείμ μας πρόσφατα βρέθηκε στην Καβάλα για να τελέσει Θεία Λειτουργία ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αποστόλων, αλλά και για να τελέσει τον Αγιασμό στο εργαστήρι χειροποίητων αρτοποιημάτων «Προύσα» στο νέο του ξεκίνημα.
Ο Σεβασμιώτατος Μ η τ ρ ο π ο λ ί τ η ς Προύσας κ. Ιωακείμ βρήκε το χρόνο στην εφημερίδα της Καβάλας “Νέα Εγνατία“, σε ένα βαρύ πρόγραμμα επαφών, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της αρχισυντάκτριας της «ΝΕ» Σίσσυς Ακοκαλίδου που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του και παραχώρησε συνέντευξη στη «ΝΕ». Στη συνέντευξη αναφέρθηκε στο ποιμαντορικό του έργο στην ακμάζουσα, οικονομικά, Προύσα, αλλά, κυρίως, στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου παγκοσμίως για τους Ορθόδοξους λαούς.
Συνέντευξη στην εφημερίδα της Καβάλας “Νέα Εγνατία“:
Αυτό το εργαστήρι ζωντανεύει τις μνήμες μας
«Μεταφέρω εν αρχή την αγάπη, τις ευχές , τις ευλογίες και τις προσευχές του λατρευτού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος έχει ένα πάρα πολύ έντονο και πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ενώπιον των οποίων ωχριά κάθε δική μας δραστηριότητα. Ήρθα με την ευχή του Πατριάρχη μας, αποδεχόμενος αφενός μια πρόσκληση να τελέσω μια Θεία Λειτουργία χθες και με την ευκαιρία αυτή ανταποκρίθηκα και στην πρόσκληση της αγαπητής κ. Εφης, η οποία ίδρυσε αυτό το τόσο ωραίο εργαστήρι – ζαχαροπλαστείο ή καλύτερα δεν το ίδρυσε, αφού προϋπήρχε, αλλά πήρε μια διαφορετική διάσταση, σε μια νέα στέγη με μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής πώλησης. Δεν θα μπορούσα να μείνω αδιάφορος σε μια τέτοια πρόσκληση ως Μητροπολίτης Προύσας, γιατί αυτό το εργαστήρι μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα, τις ποικιλίες των προϊόντων που διαθέτει και παράγει, όλα φτιαγμένα με τις παραδοσιακές συνταγές των παλιών ελλήνων της Προύσας, ζωντανεύει τις μνήμες μας».
Οι Χριστιανοί της Προύσας
«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς των χριστιανών της Προύσας. Οι χριστιανοί της Προύσας δεν είναι πολυάριθμοι, είναι ένα ποίμνιο το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 500-600 ατόμων. Η καταγωγή τους ποικίλει, κατάγονται κυρίως από χώρες της πρ. Σοβιετικής Ένωσης, την Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Μολδαβία και άλλες μικρότερες χώρες. Επειδή η Προύσα είναι μια πόλη με πολύ ζωντανή οικονομία, έχει πολύ έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και εύφορο κάμπο με πλούσια αγροτική παραγωγή, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εργασία σε πολλούς ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, μετά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πολλοί ήταν αυτοί που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Προύσα και αφού εγκαταστάθηκαν είχαν την ανάγκη διαποίμανσης και εκεί ήρθε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την ποιμαντική αρωγή που το διακρίνει αδιάλειπτα και όρισε τον πρώτο Μητροπολίτη Προύσας, τον Ελπιδοφόρο, νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, εν συνεχεία ανέθεσε την ποιμαντική μέριμνα επιτροπικά στον νυν Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου και πριν από 2,5 χρόνια έλαχε στον υποφαινόμενο η ευλογία να αναλάβει την διαποίμανση αυτών των ανθρώπων. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι, ευλαβείς και με πολύ λαχτάρα συνεννοούμαστε, ώστε μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα να ανταμώσουμε για να τελέσουμε τη Θεία Ευχαριστία, πέρα από τις έκτακτες συναντήσεις, όπως μπορεί να είναι η Πρωτομηνιά για Αγιασμό, ένα Σάββατο για να τελέσουμε κάποιο Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους τους».
Οι 3 ερειπωμένοι ναοί
«Δεν έχουμε όμως δικό μας λατρευτικό χώρο, ο ναός ο Μητροπολιτικός που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, δυστυχώς καταστράφηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη φυγή του ελληνισμού το 1922. Ο δεύτερος μεγαλοπρεπής λαός της Προύσας ήταν αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους, αλλά κι αυτός ερειπώθηκε, βρίσκεται μέσα σε ένα στρατόπεδο, στρατιωτικό χώρο και δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον αξιοποιήσουμε, ο τρίτος ναός ήταν αφιερωμένος στους Ταξιάρχες, βρίσκονταν στην Ακρόπολη της Προύσας, αλλά εκποιήθηκε σαν κτήμα και πέρασε στα χέρια κάποιου ιδιώτη, ο οποίος το αξιοποίησε για τις δικές του επιχειρηματικές ανάγκες ως βιομηχανική μονάδα και σήμερα διατηρούμε μόνο τη μνήμη ότι το σημερινό κτίσμα ήταν ναός. Έστω και αν οι δυνατότητές μας περιορίζονται στη χρήση ενός παλιού γαλλικού ρωμαιοκαθολικού ναού, αυτόν τον ναό τον ντύνουμε με την άδεια των «σπιτονοικοκυραίων» του ορθόδοξα με τα κεράκια, τις εικόνες, την Αγία Τράπεζα, ώστε να έχουμε μια γνήσια ορθόδοξη εικόνα.
Σε αυτόν τον χώρο πολλές φορές υποδέχομαι επισκέπτες από την Ελλάδα, πριν από λίγο καιρό υποδεχθήκαμε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα μαζί με τον πρωτοσύγκελο του, τον πατέρα Σωφρόνιο, τον πατέρα Πέτρο και άλλους κληρικούς και προσκυνητές. Είχαμε την επίσκεψη του Ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, είχαμε πολλούς επισκέπτες από την Καβάλα και ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η ροή».
Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
«Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ευρύτερος σε σχέση με την αποστολή μιας Μητρόπολης στον ελλαδικό χώρο. Κατ΄αρχάς το Οικουμε νικό Πατριαρχείο αγκαλιάζει όλους τους λαούς και όλα τα έθνη, σε αυτό βρίσκει την ανάπαυσή του και ο έλληνας, ο σέρβος, ο κύπριος, ο ρώσος, ο άραβας, που έχουν ορθόδοξο φρόνημα και ορθόδοξη πνευματική και λειτουργική ζωή, είναι ο μοναδικός κληρονόμος μιας ένδοξης ιστορίας και παρελθόντος αιώνων με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ό,τι έχει απομείνει στην Κωνσταντινούπολη από αυτό το ένδοξο παρελθόν, με την ιστορία και τον πολιτισμό του. Μεριμνά για τη διαφύλαξη των ορθόδοξων δογμάτων, μέσα από τις συναντήσεις, τις συνάξεις που συγκαλούνται πάντα με την πρόσκληση του Πατριάρχη μας, όπου διατυπώνεται χωρίς αμφιβολίες το γνήσιο ορθόδοξο δόγμα. Αν μπορώ να σας μεταφέρω το βίωμα, όπως το ζω εδώ και 22 χρόνια, το Φανάρι από τη μια είναι μια εκκλησία στην οποία τελούμε ανελλιπώς τον Όρθρο μας, τον Εσπερινό μας, τις Θείες Λειτουργίες, τις γιορτές, έστω και αν δεν ανοίξει να μπει μέσα στο Ναό ούτε μια ψυχή. Όμως το Φανάρι έχει μια έντονη κίνηση και επισημότητα, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζει και εκπροσωπεί την Ορθοδοξία, γι αυτό το λόγο προσέρχονται για να συναντήσουν τον Πατριάρχη αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων, όλοι οι πρόξενοι και πρέσβεις των ορθόδοξων χωρών που πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους συναντώνται με τον Πατριάρχη».
Οι προσπάθειες για έναν ορθόδοξο ναό
«Ο στόχος μας και η προσευχή μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε έναν μόνιμο λατρευτικό χώρο, την έδρα μας, ήδη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αμερικής είχε αγοράσει δυο παλιούς βυζαντινούς ναούς, την Παναγία την Παντοβασίλισσα στην Παλαιά Τρίγλια της Προποντίδας και τους Ταξιάρχες σε ένα χωριό δίπλα στην Παλαιά Τρίγλια, αυτοί οι ναοί ανήκουν κατά κυριότητα στην Εκκλησία, αλλά έχουμε ακόμη δυσκολίες με την Εφορεία Αρχαιοτήτων , ώστε να εγκριθούν τα σχέδια και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Έχω εισπράξει αγάπη και σεβασμό από όλες τις τοπικές αρχές, δημάρχους, νομάρχες, έπαρχους, οι οποίοι με αποδέχονται ως Μητροπολίτη και συνεργαζόμαστε πολύ καλά».