fbpx
ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

«Δεν τον πάτησα εγώ» – Ένας Τούρκος δικάζεται για θανατηφόρα παράσυρση Έλληνα, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο Ξανθιώτης δικηγόρος Ιωάννης Μπάρκας

Αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την πράξη που του αποδίδεται ο 34χρονος Τούρκος ο οποίος φέρεται πως πάτησε με το αυτοκίνητο του έναν 57χρονο Έλληνα, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στους Κήπους Έβρου. Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ενώ παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κομοτηνής, μετά τη σύλληψη του που έγινε τον Ιούλιο του 2023.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης (karfitsa)

Η δίκη ξεκίνησε στο Μικτό Δικαστήριο Ξάνθης, στις 17 Ιουνίου, μετά την εξέταση μαρτύρων διακόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί στο τέλος του μήνα. Ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι λυπάται για τον θάνατο του 57χρονου ενώ ισχυρίζεται ότι δεν διέπραξε το αδίκημα για το οποία διώκεται, επισημαίνοντας ότι δεν βρέθηκε DNA του θύματος στο όχημα του, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή του.

Ο 34χρονος Τούρκος που διέμενε και εργαζόταν στη Γαλλία επέστρεφε στην πατρίδα του, οδικώς, μέσω Ελλάδας. Ο θανών ο οποίος ήταν κάτοικος Έβρου, φέρεται πως προσπάθησε, οδηγώντας του αυτοκίνητό του, να παρακάμψει την τεράστια ουρά οχημάτων που είχε σχηματιστεί στον δρόμο προς το τελωνείο Κήπων, όταν έγινε το περιστατικό.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, κατά τις μεσημβρινές ώρες της 7ης Ιουλίου 2023, πλησίον του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων, ο κατηγορούμενος βρισκόταν στη σειρά των αυτοκινήτων με κατεύθυνση προς Τουρκία, επιβαίνοντας ως οδηγός σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο.

Διαπληκτισμός για την προτεραιότητα

Με πιθανή αφορμή την προτεραιότητα στον έλεγχο των διαβατηρίων, διαπληκτίστηκε φραστικά με τον 57χρονο Έλληνα οδηγό ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, εξήλθε από το όχημα του και κινήθηκε πεζός προς το μέρος του άλλου οχήματος ενώ επιτέθηκε στον οδηγό ο οποίος βρισκόταν εντός και προσπάθησε να τον πνίξει χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας του παθόντος.

Αμέσως μόλις ο παθών εξήλθε από το όχημα του και πλησίασε το αυτοκίνητο του κατηγορουμένου, στο οποίο αυτός είχε ήδη επιβιβαστεί στη θέση του οδηγού, ο 34χρονος πάτησε γκάζι και παρέσυρε τον παθόντα, περνώντας πάνω από το σώμα του, προκαλώντας σε αυτόν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές και θωρακικές κακώσεις.

Ο 57χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ενώ τελικά απεβίωσε τρεις μέρες αργότερα, εξαιτίας των τραυμάτων του. Από την ιατροδικαστική εξέταση και την νεκροψία- νεκροτομή προέκυψε ότι «ο θάνατος οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κακώσεις σώματος διά θλώντος οργάνου ως είναι και η αναφερόμενη παράσυρση από αυτοκίνητο».

Ο κατηγορούμενος απολογούμενος, τόσο προανακριτικά όσο και στο στάδιο της ανάκρισης, αρνήθηκε την αποδιδόμενη σ΄ αυτόν κατηγορία. Κατά την αυτεπάγγελτη προανάκριση δεν αποδέχτηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στο συμβάν και ανέφερε ότι όλα τα περιστατικά συνέβησαν μακριά από αυτόν, χωρίς καμία συμμετοχή από τον ίδιο. Κατά την απολογία του, στον Ανακριτή Αλεξανδρούπολης περιέγραψε ότι ο θανών προσέγγισε το όχημα του και χτύπησε το καπό αλλά και πάλι αρνήθηκε ότι ο ίδιος προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος του.

Χωρίς ίχνη το ΙΧ

Από την πραγματογνωμοσύνη που διενήργησαν διορισμένοι μηχανολόγοι – μηχανικοί, προέκυψε ότι το αυτοκίνητο του κατηγορουμένου «δεν έφερε εμφανή ίχνη σύγκρουσης με τον πεζό» αλλά δεν αποκλείστηκε το γεγονός της παράσυρσης του παθόντος, καθώς η απουσία ευρημάτων βλάβης στο αμάξωμα δικαιολογείται τόσο από την πολύ χαμηλή ταχύτητα του αυτοκινήτου όσο και από ότι πρόκειται για «ψηλό» όχημα, τύπου τζιπ.

Επιπλέον, στο παραπεμπτικό βούλευμα αναγράφεται ότι: Οι Τούρκοι μάρτυρες που επέβαιναν στο όχημα του κατηγορουμένου, στις καταθέσεις τους, αν και δεν περιέγραψαν τον τρόπο πρόκλησης του θανάσιμου τραυματισμού του 57χρονου, ανέφεραν ότι ο θανών χτυπήθηκε από τον κατηγορούμενο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο 34χρονος πάτησε τον παθόντα με το αυτοκίνητο του. Άλλος μάρτυρας- οδηγός του πίσω αυτοκινήτου κατέθεσε ότι, όταν βρέθηκε δίπλα από το σημείο όπου κείτονταν αιμόφυρτος ο θανών, ο γιός του είδε αποτύπωμα ελαστικού στην πλάτη του θύματος.

«Ο κατηγορούμενος αρνείται την αποδιδόμενη σε βάρος του κατηγορία. Είναι τραγικό γεγονός ο αδόκητος θάνατος του ανθρώπου, ασφαλώς, από την άλλη πλευρά όμως με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας είμαστε βαθιά πεπεισμένοι για την αθωότητα του κατηγορουμένου. Η έλλειψη των σε βάρος του στοιχείων ανεδείχθη από τη μέχρι τώρα αποδεικτική διαδικασία» δήλωσε στην Karfitsa ο δικηγόρος Ξάνθης Γιάννης Μπάρκας, ο οποίος είναι συνήγορος υπεράσπισης μαζί με τον συνάδελφο του Αχμέτ Κεχαγιά Ιχσάν.

Σχετικά Άρθρα