Σε στάδιο επίλυσης βρίσκεται το τεχνικό πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του «FSRU Αλεξανδρούπολης», με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει η εμπορική λειτουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα εντοπίζεται στον αγωγό διασύνδεσης του FSRU το οποίο είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με τον μετρητικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στην ξηρά.
Όπως δηλώνουν πηγές στο energygame.gr «οι ανάδοχοι δεσμεύονται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα ζητήματα θα έχουν επιλυθεί. Πρόκειται για αξιόπιστους, μεγάλους εργολάβους, οπότε αναμένουμε θετικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα». Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε κανονική ένταξη του «FSRU Αλεξανδρούπολης» στο σύστημα τέλος Απριλίου.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα κρίσιμο έργο για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Ο τερματικός σταθμός αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβικά μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως). Στην ουσία, με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU, η Ελλάδα θα αποκτήσει μία δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου αερίου, μετά το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας και προμηθευτών φυσικού αερίου.
Το FSRU ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022, προσθέτοντας ένα σημαντικό κρίκο στη αλυσίδα των έργων που προωθούν την απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι ο όμιλος Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%). Το FSRU χωρητικότητας δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.