ΚαβάλαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Το πρώτο deal στην Ελλάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα – Tο “νεκρό” κοίτασμα του Πρίνου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την πρώτη επιχειρηματική της συμφωνία γνωστοποίησε χθες, με ανακοίνωσή της στο Λονδίνο, η EnEarth, η θυγατρική που η Energean δημιούργησε για να “τρέξει” τα projects του ομίλου στο στοίχημα της απανθρακοποίησης. Ξεκινώντας, όπως και η Energean πριν από 16 χρόνια από τον Πρίνο και την Καβάλα.

Ειδικότερα η EnEarth υπέγραψε συμφωνία για την πιλοτική δέσμευση CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα με την RepAir, μια πρωτοπόρα εταιρεία στον συγκεκριμένο τομέα, με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργική δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα της Καβάλας από τις αρχές του 2026.

Για την θέση του project σε εφαρμογή, πρόκειται να εγκατασταθεί από την RepAir σύστημα απευθείας δέσμευσης CO2 στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στη Νέα Καρβάλη, το οποίο λειτουργεί με απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αφού έχει ως χαρακτηριστικά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μόλις 600 κιλοβάτ ανά δεσμευόμενο τόνο CO2, μη χρήση ρευστών και διαλυτών και μηδενική παραγωγή απορριμμάτων.

Την συμφωνία με την RepAir υπέγραψε ο κ. Νικόλας Ρήγας, επικεφαλής του τομέα Αποθήκευσης Άνθρακα της EnEarth, ο οποίος δήλωσε σχετικά: “Η συνεργασία ανάμεσα στην EnEarth και την RepAir είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να μετατρέψει την Βόρεια Ελλάδα σε έναν “πράσινο” κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί την δημιουργία του πρώτου κόμβου απευθείας δέσμευσης από την ατμόσφαιρα και αποθήκευσης CO2, εγκαινιάζοντας ένα νέο τρόπο χρήσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων και μια νέα προσέγγιση στην βιομηχανική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και δημιουργώντας ένα προηγούμενο για ανάλογα projects στην ευρύτερη περιοχή.

Η RepAir προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση στην απευθείας δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα που μπορεί να αποκτήσει σημαντικό μέγεθος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο είναι σε μια στρατηγική θέση που μπορεί να εξυπηρετήσει βιομηχανίες που εκπέμπουν CO2, δημιουργώντας ‘πράσινες’ θέσεις και τεχνογνωσία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης βιομηχανικής και ενεργειακής μετάβασης. Αυτή η μετάβαση θα έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες”.

Εκ μέρους της RepAir, τη συμφωνία υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Amir Shiner.

Όπως γνωστοποίησε η Energean ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, η EnEarth θα δραστηριοποιηθεί:

-Στην αποθήκευση CO2, καταρχήν στον Πρίνο της Καβάλας, με προοπτική σε πλήρη ανάπτυξη να αποθηκεύονται 3 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως και να αποτελέσει ο Πρίνος πρότυπο για ανάλογα projects και σε άλλα κοιτάσματα στη Μεσόγειο.

-Στη μεταφορά CO2 σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στις θαλάσσιες μεταφορές Prime Marine που εγγυάται την ασφαλή και αποτελεσματική μεταφορά CO2 για αποθήκευση στον Πρίνο.

-Στην απευθείας δέσμευση και αποθήκευση CO2 από την ατμόσφαιρα (Direct Air Capture and Storage– DACS), η οποία θα βελτιώσει θεαματικά τις κλιματικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες στις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί.

Σημειώνεται ότι το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει με δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως σε πρώτη φάση, από το πρώτο τρίμηνο του 2026, ενώ δύο χρόνια αργότερα η δυναμικότητα αναμένεται να έχει αυξηθεί στα 3 εκατ. τόνους CO2 για μια περίοδο 25 ετών.

Σχετικά Άρθρα