ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

Παρουσίαση του Βιβλίου “Λόγια Ψυχής” του Δημήτρη Τζελίνη στην Ξάνθη

Ένα απόγευμα  με άρωμα ποίησης , ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και προσφοράς για ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της αγάπης μας και της έγνοιας μας , είχαν τη χαρά να ζήσουν όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τζελίνη «λόγια ψυχής».

Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου, στον Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης Οικία Μ. Χατζιδάκι πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση του βιβλίου  «λόγια ψυχής» του Δημήτρη Τζελίνη. Την παρουσίαση  του βιβλίου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία  ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Τέχνης & Παράδοσης Σταυρούπολης Ξάνθης και τα έσοδα της βραδιάς διατέθηκαν  για την κάλυψη των αναγκών του Συλλόγου Αθλούμενων ΑΜΕΑ “Ο Φίλιππος”

Την εκδήλωση συντόνισε η  Εικαστικός & Ραδιοφωνική παραγωγός κ. Ανθή Κουρτίδου  ενώ για το βιβλίο και τη σημασία της εκδήλωσης καθώς  και το μήνυμα που  θέλει να στείλει προς πάσα κατεύθυνση μίλησαν οι :

Δημήτρης Αντώνογλου – Αντιπρόεδρος Επιμορφωτικού Συλλόγου Τέχνης και Παράδοσης

Στέφανος Φασιάς – Πρόεδρος Αθλούμενων  AMEA «Ο Φίλιππος»

Αλκμήνη Μουδανίδου – Δημοσιογράφος XanthiPost

Δημήτρης Τζελίνης – Συγγραφέας

Δήμητρα Κοτσάκη – Πρόεδρος Σωματείου ΑΜΕΑ ΠΕ Ξάνθης

Αναστάσιος Ταρενίδης – Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Ξάνθης

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος  του Επιμορφωτικού Συλλόγου Τέχνης και Παράδοσης κ. Δημήτρης Αντώνογλου ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την πρώτη γνωριμία του με τον κ. Δημήτρη Τζελίνη που όπως εξήγησε τον συγκλόνισε ο ιδιαίτερος και  χαρακτηριστικός τρόπο που χόρευε  τους παραδοσιακούς χορούς . «…Δεν χόρευε απλά ..το γλεντούσε..»  , ανέφερε χαρακτηριστικά και αυτός ο χορός έμελε να γίνει και η αρχή μίας ζεστής φιλίας.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος Αθλούμενων  AMEA «Ο Φίλιππος» & Πρόεδρος του Χορευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ήπειρος»  κ. Στέφανος Φασιάς που συνεχάρη τους διοργανωτές για την όμορφη εκδήλωση  και τόνισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη σημασία της συγκεκριμένης παρουσίασης βιβλίου που όπως τόνισε είναι ουσιαστική και συμβολική. Ο κ. Φασιάς αναφέρθηκε στην 30χρονη πορεία και σημαντική προσφορά  του Αθλητικού Συλλόγου ΑΜΕΑ Φίλιππος καθώς  και στις διακρίσεις των αθλητών του ενώ παράλληλα μίλησε για τον καθημερινό αγώνα ενός ατόμου  με αναπηρία αλλά και όλων αυτών που καθημερινά το στηρίζουν και βρίσκονται στο πλάι του, μέσα από προσωπικά του βιώματα.

Αμέσως μετά η κ. Αλκμήνη Μουδανίδου – Δημοσιογράφος Xanthi Post παρουσίασε το βιβλίο και έδωσε το στίγμα του δημιουργού αλλά και του αναγνώστη,  μέσα από ένα μικρό αλλά ουσιαστικό ταξίδι συναισθημάτων,  στιγμών, εικόνων, γεύσεων και αρωμάτων ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φωτεινό μήνυμα της εκδήλωσης που αφορά στη στήριξη ατόμων με αναπηρία  με την ευχή να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δράσεις.

Δημήτρης Τζελίνης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής , Ποιητής , δάσκαλος παραδοσιακών χορών  : Όταν ο άνθρωπος στη ζωή του μοιράζεται πράγματα, θεωρώ ότι νιώθει ευτυχής!

Ο δημιουργός του βιβλίου κ. Δημήτρης Τζελίνης  μίλησε με θερμά λόγια για την πρόσκληση και τη διοργάνωση της εκδήλωσης  και τόνισε πως τον κατακλύζουν συναισθήματα χαράς και συγκίνησης ευρισκόμενος σε μία τόσο όμορφη πόλη όπου γνώρισε ανθρώπους που τον  περιέβαλαν  με σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά όσους τον  βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί τόσο η έκδοση του βιβλίου του όσο και η εκδήλωση παρουσίασής του. Όπως εξήγησε είναι σημαντικό το μήνυμα «Ενώνουμε ανθρώπους ..δημιουργούμε πολιτισμό» να υιοθετηθεί και να γίνει πράξη μέσα από μία σειρά δράσεων που στόχο θα έχουν να  «ξυπνήσουν» τις  τοπικές κοινωνίες  ώστε να «σκύψουν» πάνω από τα προβλήματα , να κατανοήσουν τις ανάγκες των ατόμων με  αναπηρίες  και να τα στηρίξουν με κάθε τρόπο. 

Δήμητρα Κοτσάκη,  Πρόεδρος Σωματείου ΑΜΕΑ ΠΕ Ξάνθης : Αν δεν τρέχουμε εμείς πίσω από τα παιδιά μας δεν γίνεται τίποτα  –  Στην Ξάνθη είμαστε μία καλή ομάδα αλλά δεν κάναμε ακόμη το μεγάλο βήμα !

«…Είμαι μητέρα παιδιού με αυτισμό και από την ώρα που γεννήθηκε εδώ και 21 χρόνια προσπαθώ να κάνω ό, τι καλύτερο μπορώ για αυτό..» , τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος Σωματείου ΑΜΕΑ ΠΕ Ξάνθης κ. Κοτσάκη και σημείωσε πως τα βήματα που έχουν γίνει  για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία  δεν είναι αρκετά. Η κ. Κοτσάκη έκανε λόγο για άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει λειτουργίες και πρωτοβουλίες  που βοηθούν  και στηρίζουν καθημερινά τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και τους κηδεμόνες τους (αναφέρθηκε στη Νορβηγία) .  Έννοιες όπως η ισότητα, η προσβασιμότητα, η ανεξαρτησία, η αυτονομία, η κοινωνική ένταξη, η κοινωνική δικαιοσύνη, δίνουν το στίγμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Η κ. Κοτσάκη ευχήθηκε από εδώ και πέρα και με τη στήριξη των αρμόδιων φορέων να μπορέσει να γίνει το μεγάλο βήμα που θα κάνει τη διαφορά.

Αναστάσιος Ταρενίδης , Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού Δήμου Ξάνθης : Αναντίλεκτα, όταν η ψυχή μιλάει δεν υπάρχει λογική – Η ποίηση μας ταξιδεύει και μεταφέρει νοήματα με έναν εντελώς λυτρωτικό τρόπο!

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ταρενίδης συγκινησιακά φορτισμένος  διάβασε ποιήματα του κ. Τζελίνη που όπως υποστήριξε  τον γέμισαν με πολλές δικές του παιδικές αναμνήσεις και πολλά συναισθήματα.

Τα 400 στιχάκια κάνουν την ψυχή μας να φτερουγίζει , να ονειρεύεται και της επιτρέπουν να εκφράζεται ελεύθερα και χωρίς όρια.

 « .. Λόγια ψυχής ..βιώματα της παιδικής μας ηλικίας, τότε που παίζαμε στις γειτονιές και είχαμε ακούσματα από σπουδαίους ερμηνευτές …γιατί είναι ωραίο να μεγαλώνεις με μαντινάδες του Ξυλούρη αλλά και κοτσάκια του Κονιτόπουλου..» σημείωσε ο κ. Ταρενίδης και συνέχισε να απαγγέλει στιχάκια μέσα από το βιβλίο του κ. Τζελίνη.

Τέλος ο κ. Ταρενίδης δήλωσε παρών με την ιδιότητα του ως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού σε δράσεις και ενέργειες που αφορούν τον αθλητισμό και ειδικά την αθλητική δραστηριότητα για άτομα με αναπηρία  και σημείωσε  πως ο αθλητισμός δεν προσφέρει μόνο χαρά και διασκέδαση σε αυτά τα άτομα αλλά είναι  μία διαδικασία που συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση και επανένταξή τους στην κοινωνία.  

Αξίζει τονιστεί τέλος πως η Εικαστικός & Ραδιοφωνική παραγωγός κ. Ανθή Κουρτίδου, που συντόνισε με άψογο τρόπο την εκδήλωση, πρόσφερε και έναν πίνακά της που εμπνεύστηκε από στίχους του βιβλίου του κ. Τζελίνη και τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του Συλλόγου Αθλούμενων ΑΜΕΑ “Ο Φίλιππος”.

Σχετικά Άρθρα