fbpx
ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Καθαρισμοί οικοπέδων: Ποια μέτρα πάνε για αναβολή -Τι ισχύει για ιδιοκτήτες αλλά και για τους Δήμους

Προβλήματα και αντιδράσεις  έχει προκαλέσει το ασφυκτικό πλαίσιο του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων.

Οι «φωνές» είναι πολύπλευρες. Aπό ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στον Κανονισμό, οι οποίοι απειλούνται με σοβαρά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Από τους τεχνικούς κλάδους που είναι αρμόδιοι για την εκπόνηση των ειδικών τεχνικών εκθέσεων για τα μέτρα πυρασφάλειας. Αλλά και από τους εργαζόμενους των Δήμων, όπου, ενώ οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, φορτώνονται με νέες αρμοδιότητες σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, έστειλε επισημάνσεις αξιολογώντας ως αντισυνταγματική την ανωτέρω ΚΥΑ και θεωρεί ότι δεν συνάδει με το Άρθρα 24 (προστασία του περιβάλλοντος) και το Άρθρο 17 (προστασία της ιδιοκτησίας), διότι μετακυλίει σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση για την εφαρμογή των μέτρων, τονίζοντας ότι τα  πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός…

Η παράταση, για την ώρα δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Όπισθεν…

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση  το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να κάνει βήματα πίσω.

Η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Περαιτέρω, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα.

Η αλλαγή έγινε «αθόρυβα» πριν από ένα μήνα, δημοσιοποιήθηκε όμως πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση (ΦΕΚ 2194Β), οι προβλέψεις του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, καθώς «είναι δυνατή η απόκλιση, κατόπιν σχετικής κατά περίπτωση τεκμηρίωσης». 

Περαιτέρω, ειδικά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο «συστήνεται (σ.σ. αλλά δεν επιβάλλεται) η άμεση εφαρμογή τουλάχιστον των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται για τα κτίρια χαμηλής επικινδυνότητας».

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκυλακάκης τόνισε: “Ζητάμε τα αυτονόητα… να μη φτάνουν κλαδιά στα παντζούρια, να μην ακουμπάει το δέντρο στη στέγη, να μην έχει καυσόξυλα ή μπουκάλα αερίου έξω από το σπίτι. Οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να τις ακολουθήσουν (σ.σ. κατά γράμμα). Γι’ αυτό αναθέσαμε την κατάρτιση της τεχνικής έκθεσης σε επαγγελματίες και όχι σε φορείς του Δημοσίου, γιατί είναι πιο ευέλικτοι και μπορούν σε συνεργασία με τον πολίτη να προσαρμόσουν την ανάγκη για προστασία του ακινήτου στην πραγματικότητα που υπάρχει. Θέλουμε να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που θα περιορίσει τις πιθανότητες να καεί ένα σπίτι, χωρίς να συνεπάγεται δυσανάλογο κόστος για ένα νοικοκυριό”. Σημείωσε, δε, ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση (όπως ανέφερε ο κανονισμός). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που πρέπει να κλαδευτεί ή να κοπεί ένα πεύκο; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση αυτή πρέπει να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας από μηχανικό. Οπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, στην περίπτωση απλού κλαδέματος του πεύκου δεν απαιτείται η έκδοση άδειας, παρά μόνον αν αυτό πρέπει να κοπεί.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η φετινή περίοδος θα είναι ουσιαστικά δοκιμαστική, ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον. «Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι θα μελετηθούν δειγματοληπτικά τεχνικές εκθέσεις.

Όπως όμως σημειώνει η Καθημερινή, οι δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν ρωτήθηκαν καν για το περιεχόμενο του κανονισμού πυροπροστασίας, το οποίο δρομολογήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Μέσα σε όλα αυτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε και την αναθεώρηση των προδιαγραφών με βάση τις οποίες εκπονούνται οι μελέτες διαχείρισης των δασών, προδιαγραφές που ανάγονται στο 1965.

Πότε παρεμβαίνουν οι δήμοι και τι χρεώνουν

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε οι υπηρεσίες πρασίνου των δήμων επεμβαίνουν για καθαρισμό περίκλειστων οικοπέδων, που είναι γεμάτα αγριόχορτα, η δήμαρχος Πεντέλης  Νατάσσα Κοσμοπούλου εξήγησε ότι μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση θα μπορούν να εισέλθουν σε αυτά. Επιπλέον, όπως είπε, αυτή είναι μια εργασία που δεν θα γίνει δωρεάν. «Μπαίνουμε και χρεώνουμε με 0,50 € και 0,30 €» δήλωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Πεντέλης. Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι φέτος τα οικόπεδα είναι πιο καθαρά σε σχέση με άλλες χρονιές, πιθανότατα λόγω της επιβολής προστίμων.

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Για τον καθαρισμό των αστικών οικοπέδων, υποχρέωση που υπήρχε από παλιά αλλά και τη νέα υποχρέωση δήλωσης στην ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς λέγοντας ότι είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες. «Εάν αυτή η δήλωση δεν γίνει, αν αυτή η δήλωση είναι ανακριβής, υπάρχουν συνέπειες και συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και στην περίπτωση αυτή που αναφέρθηκε ήδη, ότι δηλαδή κάποιος καθάρισε το οικόπεδο του και έβρεξε και ξαναβγήκαν και άλλα χορτάρια ή κάποιοι γείτονες, μη έχοντας πού να αποθέσουν τα δικά τους, κομμένα και, τα ξερά τα αποθέσουν στο δικό σου οικόπεδο, οπότε εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν άδικα πρόστιμα σε βάρος των πολιτών» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά τα μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όλοι όσοι έχουν ακίνητα μέσα σε δασικές περιοχές. «Οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες είναι πέρα από κάθε δυνατότητα συμμόρφωσης» Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε, πάρα πολλοί από αυτούς που έχουν παλιά σπίτια, θα πρέπει να τα γκρεμίσουν και να ξαναχτίσουν από την αρχή. «Είναι τόσες οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται, Είναι αδύνατον να γίνουν, να υλοποιηθούν. Το κόστος είναι τεράστιο» σημείωσε. «Η αντικατάσταση των στεγών, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, τα πυρίμαχα υλικά γύρω γύρω, οι μάντρες δύο μέτρα ύψους από άκαμπτα υλικά που σημαίνει μπετόν έχουν τεράστιο κόστος αδειοδότησης. Είναι έξω από τη δυνατότητα των πολιτών να συμμορφωθούν πλήρως» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1) Ποια ακίνητα αφορά ο κανονισμός πυροπροστασίας;

Αφορά τα δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

2) Τι ισχύει στην περίπτωση των αλσών;

Στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος.

3) Σε ποιες περιπτώσεις δεν ισχύει ο κανονισμός πυροπροστασίας;

Ο κανονισμός πυροπροστασίας δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας. Δεν διευκρινίζεται αν αυτό ισχύει και για ημιτελείς οικοδομές.

Βήμα – βήμα η υποβολή της δήλωσης στο gov.gr

Για να εισάγετε μία δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου σας επιλέγετε Υποβολή Δήλωσης.

Στην εισαγωγή δήλωσης επιλέγεται αρχικά αν είστε α) ιδιοκτήτης ή β) επικαρπωτής / μισθωτής / υπομισθωτής.

Στη συνέχεια, εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγετε τον ΚΑΕΚ και πατάτε Αναζήτηση.

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορείτε να συνδεθείτε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, η ψηφιακή υπηρεσία θα συμπληρώσει αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου.

  • Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), τότε επιλέγετε Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87). .
  • Εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), μπορείτε να εισάγετε τις συντεταγμένες, Χ και Υ (πρότυπο ΕΓΣΑ’87) ενός σημείου σύμφωνα με τις οδηγίες που μπορείτε να βρείτε εδώ. Στη συνέχεια πατάτε Αναζήτηση.

Θα σας εμφανιστεί το παρακάτω ενημερωτικό μήνυμα:

«Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Το μήνυμα αυτό είναι απλά ενημερωτικό και σημαίνει ότι τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοπέδου (Νομός, Δήμος κλπ.) δεν μπορούν να συμπληρωθούν αυτόματα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και για αυτό θα πρέπει να τα συμπληρώσετε εσείς.

Στο επόμενο βήμα, Στοιχεία Δηλούντος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σας. Σε περίπτωση που κάποια από τα στοιχεία λείπουν μπορείτε να τα εισάγετε.

Στο επόμενο, 3ο βήμα, δηλώνετε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχετε εκτελέσει.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας «Ναι» ή «Όχι / Δεν απαιτείται». Επίσης θα πρέπει να συναινέσετε στο κείμενο «Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…» καθώς η υποβολή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Τέλος επιλέξτε Υποβολή. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης.

Ταυτόχρονα με την επιτυχή υποβολή, η δήλωση αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.

Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.

Στη σελίδα της Δήλωσης Καθαρισμού και στο πεδίο «Αρχείο Δήλωσης» μπορείτε να προβάλετε τη δήλωση σε μορφή PDF όπως ακριβώς είναι αποθηκευμένη στη θυρίδα του πολίτη.

Σχετικά Άρθρα