fbpx
ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

2οι ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ : ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Την  Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 έλαβαν χώρα με επιτυχία στο Γηροκομείο Ξάνθης ο Μέγας Βασίλειος  οι 2οι Geri Olympics – Γηριατρικοί Ολυμπιακοί αγώνες.  

Το  AUTH Medical Physics & Digital Innovation Lab του Α.Π.Θ., η  Στέγη Καϊμακλίου “Αρχάγγελος Μιχαήλ” και το Κέντρο Αποκατάστασης Άνοιας  από την Κύπρο μαζί με  το Ινστιτούτο για την Γηριατρική Ολυμπιάδα και την Ενεργό Διαβίωση από την Δυτική Βιρτζίνια των Η.Π.Α. ( Institute for Geri Olympics and Active Living, Inc, ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κίνησης διοργάνωσε  για 2η συνεχή χρονιά τους Γηριατρικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρωτοποριακή αυτή διοργάνωση λαμβάνει χώρα από τις 27 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου 2024  στο πλαίσιο της της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κίνησης με τη συμμετοχή 52 φορέων από Ελλάδα και Κύπρο.

Φορείς από την Ξάνθη (γηροκομείο Ξάνθης Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ), τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξάνδρεια, το Τυχερό, το Σουφλί,  την Ηγουμενίτσα, την Άρτα, την Αττική, τα Χανιά και τη Κύπρο υποδέχτηκαν  περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδείξουν τη δύναμή τους τονίζοντας τη σημασία μιας δραστήριας καθημερινότητας σε κάθε ηλικία.

Με έντονη έμφαση στην προαγωγή της υγιούς γήρανσης, το Εργαστήριο του Α.Π.Θ. AUTH Medical Physics & Digital Innovation Lab  ηγείται πρωτοβουλιών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων μέσω έρευνας, εκπαίδευσης και κοινοτικής συμμετοχής. Σκοπός των Geri Olympics είναι η προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης στοχεύοντας τόσο στην ενθάρρυνση των κοινωνικών σχέσεων και την κοινωνική συμπερίληψη, όσο και στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας μεταξύ των ηλικιωμένων.

Οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες εσωκλείουν ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των συμμετεχόντων με διαφορετικές ικανότητες και ενδιαφέροντα. Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν διασκεδαστικές δράσεις και αγαπημένα αθλήματα καθώς και μια ειδική κατηγορία αφιερωμένη σε γνωστικά παιχνίδια που προκαλούν την πνευματική οξύτητα και τη κριτική σκέψη των συμμετεχόντων   ( Long Lasting Memories LLM Care ).

Η συμμετοχή των  εικοσιτριών (23) ηλικιωμένων μας με τον μεγαλύτερο σε ηλικία  ενενήντα εννέα (99) ετών αθλητή μας  στους Γηριατρικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και του γηροκομείου Ξάνθης Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ με όπλα την καλή διάθεση , την άψογη οργάνωση και την τέλεια συνεργασία με τους διοργανωτές του ΑΠΘ ,  έφερε  ως αποτέλεσμα το πιο θετικό πρόσημο που θα μπορούσε να έχει.  

Τιμή μας που γνωρίσαμε ανθρώπους με όραμα και όρεξη πάνω στις δράσεις που σκοπό πάντα έχουν την ευεξία πάνω στην τρίτη ηλικία. 

Μπορεί οι φετινοί Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες να τελείωσαν , αλλά μπήκαν οι βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον με δράσεις, συναντήσεις και συνεργασίες που θα προάγουν την ΚΙΝΗΣΗ – ΥΓΕΙΑ.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συγγενείς των ηλικιωμένων μας που έφτασαν νωρίς την Παρασκευή το πρωί στον αύλειο χώρο του γηροκομείου  για την τόσο ζωηρή και ενθαρρυντική κερκίδα τους με σκοπό την εμψύχωση των αθλητών/τριών  μας για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων τους.

Ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές των βραβεύσεων και των απονομών όπου τα μετάλλια στους ηλικιωμένους ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ,  απένειμαν τα ίδια τους τα παιδιά αναγνωρίζοντας έτσι τον αγώνα μιας ολόκληρης ζωής, των γονιών τους.

Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή  κ. Χρήστο Μαστοροστέργιο που εκπροσώπησε τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης κ.Κωνσταντίνο Γκαγκαλίδη  που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ξάνθης και την δημοσιογράφο και Διευθύντρια του NEWS GREECE κ.Στελλίνα Γκοτζαμάνη για την  κάλυψη των  Γηριατρικών  Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Για την μεγάλη οικογένεια

του γηροκομείουΞάνθης

” Ο Μέγας Βασίλειος “

Ο Πρόεδρος    

Ιωάννης Χαρ. Πσπαχρόνης

Ο Φυσικοθεραπευτής

Κυριάκος Γκαγκαΐδης

Σχετικά Άρθρα