ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Αυτός ή αυτή που ψηφίζετε, μπορεί και να εκλεγεί . Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Κοιτάζω το ημερολόγιό μου, έτσι, από συνήθεια. Και διαπιστώνω ότι  σήμερα που γράφω το κομμάτι κου, είναι 28 Μαίου. Και προχωρώντας λίγο παρακάτω, βλέπω ότι το ΕΠΟΜΕΝΟ Σαββατοκύριακο είναι Σαββατοκύριακο Ευρωεκλογών.

Βρε πως πέρασαν οι μέρες, βρε πως πέρασαν οι μήνες….. φτάσαμε καλοκαίρι, φτάσαμε Ευρωεκλογές, πρέπει να ετοιμαζόμαστε. Τι θα ψηφίσουμε; Ποιους θα ψηφίσουμε; Ποιους ΔΕΝ θα ψηφίσουμε; Και γιατί ναι; Και γιατί όχι; >Τα πράγματα φαίνονται απλά αλλά δεν είναι. Μπορεί να εξελιχθούν σε εφιάλτη  που μας στοιχειώνει.

Και εκεί σταματώ να σκέπτομαι. Και σας παρακαλώ να σκεφτείτε εσείς, εσείς που από κακή συνήθεια θεωρείτε ακόμα τις Ευρωεκλογές  «δεύτερης διαλογής» εκλογές, γι αυτό και ψηφίζετε όπως λάχει. Και μετά, γελάμε – και κλαίμε-  όλοι μαζί  με κάποιους από τους εκπροσώπους μας που στείλαμε  στις Βρυξέλλες χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί.

Έχετε λοιπόν λίγες μέρες καιρό να το ξανασκεφτείτε. Κυρίως να ξανασκεφτείτε ότι οι εκλογές  είναι ένα «παιχνίδι» που παίζεται, κερδίζεται αλλά και χάνεται. Και μπορεί να χάσετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί όχι μόνο να μην εκλεγούν οι καλύτεροι γιατί δεν διαβάσαμε σωστά τα ονόματα, αλλά να εκλεγούν κάποιοι που ….άντε και δεν το λέω για να διατηρήσω και μια σοβαρότητα.

Ψηφίζοντας λάθος και θεωρώντας τις Ευρωεκλογές εκλογές «της πλάκας», κινδυνεύουμε να φορτωθούμε στις πλάτες μας για μιαν ακόμη φορά ανθρώπους ακατάλληλους, ακατάρτιστους, άσχετους με το αντικείμενο και μετά να λέμε: «Μα καλά, πως στο καλό βγήκε αυτός; Πως βγήκε αυτή;»

Θα σας πω το μυστικό: «Αυτός» ή «αυτή» που βγήκαν,  βγήκαν γιατί εμείς τους ψηφίσαμε γιατί αντιμετωπίσαμε τις ευρωεκλογές ως «εκλογές δεύτερης διαλογής» γιατί ψηφίσαμε απρόσεκτα, «στα γρήγορα», χωρίς να το σκεφτούμε, χωρίς να κουράσουμε το μυαλουδάκι μας. Βγήκαν επειδή εμείς τους βγάλαμε. Τόχουμε κάνει κι άλλες φορές και σε ευρωεκλογές και σε κοινοβουλευτικές. Αλλά, επί τέλους, ας καταλάβουμε ότι όταν ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ψηφίζουμε και πάει…. τέλειωσε…. δεν σηκώνει να πάρουμε την ψήφο πίσω.  

Γι αυτό, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας : Ψηφίστε όποιον ή όποια θέλετε αλλά ψηφίστε με σοβαρότητα και με επιλογή. Όχι χωρίς περίσκεψη και με βιασύνη. Και να ξέρετε: Αυτός ή αυτή που ψηφίζετε….. μπορεί και να εκλεγεί. Εκλογές έχουμε. Ότι γράφει, δεν ξεγράφει. Μπορείτε να ζήσετε με τις επιλογές σας;

Σχετικά Άρθρα