fbpx
Αφιερώματα

Επισκεφθήκαμε την ΙΜ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πρασινάδας- Ένας θρησκευτικός θησαυρός δίπλα μας

Ο Συνοικισμός Πρασινάδας βρίσκεται Β.Α. του νομού Δράμας σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από αυτήν, στο τρίγωνο Παρανεστίου (Παρανέστι-Πρασινάδα 19 χιλιόμετρα). Χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Παγκάλου σε υψόμετρο 713μ. Οι κάτοικοι του χωριού Πόντιοι πρόσφυγες από την Τραπεζούντα, έφτασαν το 1924 και πάλεψαν σκληρά για να επιβιώσουν στη νέα πατρίδα.
Η Πρασινάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό με καταπράσινα βουνά, με πολλά νερά, αφού από και περνούν παραπόταμοι του ποταμού Νέστου. Εκεί δεσπόζει και ο ιερός βράχος της Πρασινάδας όπου είναι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χτισμένη στα χαλάσματα Βυζαντινού Μοναστηριού, που βρισκόταν θαμμένο εκεί επί 8 αιώνες χωρίς να γνωρίζει κάποιος την ύπαρξή του.

Κατά την παράδοση και τις μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού επάνω στον ιερό βράχο εμφανιζόταν ουράνιο φως το οποίο έβλεπαν αλλά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Μετά από χρόνια και με σειρά από θαυμαστά γεγονότα ανακαλύφθηκαν στην κορυφή του βράχου τα θεμέλια παλαιού Βυζαντινού ναού, λείψανα Αγίων μαρτύρων και μία άγια λόγχη βυζαντινής εποχής.

Το μοναστήρι αυτό επισκέφτηκε ομάδα προσκυνητών από την Ξάνθη συνοδευόμενη από τον πατέρα Άνθιμο όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο πατέρας Βασίλειος όπου τους Ξενάγησε στην ιερά μονή.

Σχετικά Άρθρα