fbpx
Κύριο ΘέμαΤελευταία ΝέαΤεχνολογία

Δήμος Ξάνθης και τεχνολογίες: ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Στην αίθουσα του Δημαρχείου Ξάνθης το Σάββατο 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε για όγδοη (8) χρονιά το Xanthi City Lab με κύριο θέμα: “Δήμος και Νέες τεχνολογίες: Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής’’. Οι ομάδες που εκπροσώπησαν τα λύκεια 1ο, 2ο και 4ο της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ιδέες τους, το σχέδιο δράσης τους και γενικά τις πολιτικές για μια πόλη που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και την ενίσχυση των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία είναι χρήσιμη μόνο όταν υπηρετεί τον ανθρωπο και διευκολύνει τις καθημερινές ανάγκες του.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Γενικός Συντονιστής του Xanthi City Lab, Νικήτας Σκούρας, οποίος ευχαρίστησε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την συμμετοχή τους παρουσιάζοντας το όραμα του City Lab. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Ιωάννης Δρεμσίζης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των νέων στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης, η Ελένη Γιάνναρου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, η οποία επαίνεσε τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες για την αγάπη τους για την πόλη, ο Χρήστος Κυρπόγλου, Δημοτικός Σύμβουλος, ο οποίος έδωσε το μήνυμα στους νέους και τις νέες ότι «η σκυτάλη της αλλαγής περνά σε εσάς» και ο Παναγιώτης Μπαρδάκης, επικεφαλής του Europe Direct ΑΜΘ, ο οποίος με τον λόγο του έδειξε στους μαθητές και τις μαθήτριες ότι αποτελούν ζωντανά κύτταρα της δημοκρατίας. Τέλος, οι περσινοί συμμετέχοντες Δημήτρης Χοτζακιάνης και Στεφανία Τσαβδαρίδου μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το συνέδριο του 2023 και τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον.

Στην συνέχεια, η Μαρία Παπαδοπούλου και η Φωτεινή Γιοβαννοπούλου μέλη του Προεδρείου και της οργανωτικής επιτροπής,  συντόνισαν το διάλογο του City Lab  και εξήγησαν στους μαθητές/τριες τους κανονισμούς του συνεδρίου, τον τρόπο ψηφοφορίας και τα δικαιώματα τους για έναν δίκαιο και δομημένο διάλογο. Οι ομάδες των λυκείων της Ξάνθης κατα την παρουσίαση των projects τους περιέγραψαν αναλυτικά όλες τις προτάσεις τους και τις έξυπνες εφαρμογές όπως εφαρμογές που προωθούν τα open data, έξυπνες πλατφόρμες εξυπηρέτησης πολιτών όπως ΑΙ chatbot assistant apps, συστήματα online απόκτησης εγγράφων και συναλλαγών, χρήση drones για τη προστασία των δασών αλλά και τη καταγραφή άλλων σημαντικών δεδομένων σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, έξυπνα συστήματα parking για την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που συζήτησαν οι συμμετέχοντες/ουσες του φετινού συνεδρίου στο Δημαρχείο της Ξάνθης.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας έστειλε στο β’ γύρο του συνεδρίου τις ομάδες του 1ου και 2ου ΓΕΛ Ξάνθης όπου οι μαθητές/τριες μέσα σε μια ώρα έπρεπε να αναδιαμορφώσουν τα projects τους και να συνθέσουν απόψεις και θέσεις από τη συζήτηση που προηγήθηκε. Μετά το πέρας της διαδικασίας, ακολουθεί η διαδικασία της υπεράσπισης όπου οι συμμετέχοντες/ουσες πρέπει να επιχειρηματολογήσουν αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις μέσα σε αυστηρά χρονικά πλαίσια. Ετσι, η 2η ψηφοφορία λαμβάνει μέρος για να αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα. Συγκεκριμένα το Βραβείο της Νικητήριας Ομάδας City Lab 2024 απέσπασε η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης και το Βραβείο Δυναμικότερης Ομαδικής Παρουσίας απέσπασε η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης. Τα Βραβεία Ρητορείας απενεμήθησαν στην μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Κοντογεώργου Μαριλένα και στην μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης Αγγελαδάκη Κλεοπάτρα.

Ευχαριστούμε θερμά τους ευγενικούς χορηγούς μας που για άλλη μια χρονιά ήταν δίπλα μας καλύπτοντας όλα τα λειτουργικά έξοδα που απαιτούνταν για την ομαλή διεξαγωγή του φετινού συνεδρίου μας City Lab 2024. Ευχαριστούμε το φροντιστήριο Μ.Ε. ΗΡΑΚΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, το φροντιστήριο Μ.Ε ΠΟΡΕΙΑ, και το φροντιστήριο Μ.Ε. ΟΡΟΣΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ καθώς και το EUROPE DIRECT AMΘ και για την ευγενική χορηγία και για την παραχώρηση της αιγίδας του. 

Μέσα στους επόμενους μήνες το City Lab σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης θα σχεδιάσει ένα φιλόδοξο πλαίσιο για την στρατηγική της Νέας Γενιάς και τη Πολιτική για τους Νέους στο Δήμο Ξάνθης με στοχευμένες παρεμβάσεις, εκδηλώσεις και εθελοντικές δράσεις θέτοντας συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες για τη παρακολούθηση της προόδου μέσα στο χρονικό πλαίσιο που θα συμφωνηθεί με το Δήμαρχο Ξάνθης.

Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες/ουσες καθώς και τους Διευθυντές/τριες καθηγητές/τριες για την άριστη συνεργασία.

ΟΜΑΔΑ 1ου ΓΕΛ Ξάνθης

Δαριώτη Σοφία, Τσολακίδου Κωνσταντίνα, Καταραχιά Καλλιόπη, Μπάχας Αθανάσιο, Παπαδοπούλου Ξανθίππη, Καρασακαλίδου Μαρία, Κουτσομιχάλη Λαμπρινή, Ζαφείρη Θεοδώρα, Τσουκαλίδη Βασιλική, Κοντογεώργου Μαριλένα και Κουτσουρίδου Σοφιανή.

ΟΜΑΔΑ 2ου ΓΕΛ Ξάνθης

Μελισσοπούλου Σταυρούλα, Τσουρέκα Μαρία-Ειρήνη, Αγγελαδάκη Κλεοπάτρα, Παντράκη Χρύσα και Χαλικιοπούλου Παρασκευή

ΟΜΑΔΑ 4ου ΓΕΛ Ξάνθης

Γκιουλσέν Μαξούμ, Θεοδωρίδου Δέσποινα, Χατζηκώστας Γρηγόρης, Μπολοβίνος Άγγελος, Σοφτά Μεχμέτ Νηλ και Μανουσαρίδου Σοφία.

Με εκτίμηση, 

Η Οργανωτική Ομάδα του City Lab

Νικήτας Σκούρας, Γενικός Συντονιστής

Γιάννης Κωστούδης, Υπ. Επικοινωνίας και Marketing

Άγγελος Καβουρτζικλής, Υπ. Σχεδιασμού Δράσεων 

Ηλιάννα Παμπουκίδου, Μέλος Οργανωτικής City Lab 

Ιωάννα Βασιλειάδου, Μέλος Οργανωτικής

Νίκος Σουμάδης, Μέλος Οργανωτικής

Σχετικά Άρθρα