Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας όπως αποφάσισαν καθώς όπως λένε οδηγούνται σε χρεοκοπία. Στην Ξάνθη η απεργιακή κινητοποίηση αγγίζει το 100 % των εργαστηριακών γιατρών που συμμετέχουν στην απεργία η οποία είναι άγνωστο μέχρι πότε θα συνεχιστεί .
Η ανακοίνωση των εργαστηριακών γιατρών:
Περί δικαιώματος στην απεργία
«Όπως ήταν ήδη γνωστό , την Παρασκευή 10/5/2024 πραγματοποιήθηκε πανελλήνια τηλεδιάσκεψη των εργαστηριακών ιατρών, σε θέμα τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους στην περιφέρεια. Η τεράστια συμμετοχή και η απόφαση για συνέχιση, με το συντριπτικό ποσοστό του 85%δείχνει, την αποφασιστικότητα των εργαστηριακών ιατρών, παρά τις απειλές του Υπουργείου Υγείας για διακοπή συμβάσεων.
Οι εργαστηριακοί ιατροί δεν έχουν πλέον περιθώρια να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα τους, που μοναδικό σκοπό έχει την διάσωση των ιατρείων τους από τον οικονομικό στραγγαλισμό, ο οποίος είναι πολυετής και τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Τα ιατρεία θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα από 13 Μαΐου».
Οι ιδιώτες Εργαστηριακοί Ιατροί, σε όλη την Ελλάδα, για λόγους ανωτέρας βίας αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτά τα ιατρεία τους. Η υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, η υποκοστολόγιση των εργαστηριακών εξετάσεων και το συνεχιζόμενο κούρεμα των αποζημιώσεων τους από τον ΕΟΠΥΥ οδηγούν σε οικονομικό αφανισμό έναν ολόκληρο κλάδο.
Τα αιτήματά αφορούν τρία βασικά σημεία:
1. Περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων. Οι Εργαστηριακοί Ιατροί θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καθώς και μερίδα των κλινικών Ιατρών φέρουν μέρος της ευθύνης για την υπερβολική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία επιβαρύνει άσκοπα το σύστημα υγείας και οδηγεί σε αύξηση του clawback. Ζητούν την άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.
2. Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%. Το clawback αποτελεί ένα μέτρο επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ (κατ’ ουσίαν επιστροφής δεδουλευμένων), σε περίπτωση που η δαπάνη για τις υπηρεσίες τους υπερβαίνει τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Οι εργαστηριακοί ιατροί θεωρούν ότι το clawback είναι μέτρο άδικο και ασύμμετρο, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ελεγχθεί από τους ίδιους, καθώς επιβάλλεται μονομερώς και με αδιαφανή τρόπο από τον ΕΟΠΥΥ, και τους στερεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Ζητούν την θέσπιση ενός, εκ των προτέρων γνωστού και ανακοινώσιμου ανώτατου ορίου για το clawback, που δεν θα υπερβαίνει το 5% των εσόδων τους.
3. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφήνει τους Εργαστηριακούς Ιατρούς εκτεθειμένους σε μονομερείς από πλευράς του ΕΟΠΥΥ ενέργειες, που δημιουργούν επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που θα διασφαλίζουν με διαφάνεια και αξιοπρέπεια τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα προστατεύουν τις αμοιβές τους.
Οι Εργαστηριακοί Ιατροί στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους σε πλήθος επιχειρημάτων:
· Ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον: Η άδικη και παράλογη μείωση των αποζημιώσεων, με τη μορφή των ασφαλιστικών τιμών, του rebate (υποχρεωτικής έκπτωσης) και του clawback, έχει οδηγήσει πολλά Εργαστήρια σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια έχει μονομερώς και καταχρηστικά προβεί σε μείωση των αποζημιώσεων για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις κατά 40%, σε προσθήκη νέων, δαπανηρών εξετάσεων στον μη αυξημένο, κλειστό προϋπολογισμό, σε ενσωμάτωση νέων ασφαλιστικών ταμείων και σε άλλες ενέργειες που έχουν διογκώσει την Ιατρική δαπάνη χωρίς ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού. Οι περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ των αμοιβών των Εργαστηρίων πλέον ξεπερνούν το 70%. · Χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ: Ως συνέπεια των παραπάνω, πολλά Εργαστήρια φέρουν βαριά χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να εξοφλήσουν. ·
Έλλειψη ελέγχου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου, από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων οδηγεί σε φαινόμενα αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης, επιβαρύνοντας τελικά μόνο τα Εργαστήρια, καθώς ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τίποτα από την προκύπτουσα υπέρβαση. Να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (αν και μια μικρότερη) και των ασφαλισμένων, μέσω της αυξημένης συμμετοχής τους για μη απαραίτητες εξετάσεις.
Απαξίωση της Ιατρικής: Οι Εργαστηριακοί Ιατροί αισθάνονται ότι η πολιτική του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας υποβαθμίζει το λειτούργημά τους και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.
Κίνδυνος για το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών: Η οικονομική ασφυξία των Εργαστηρίων αναπόφευκτα οδηγεί σε μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και σε ενδεχόμενο κλείσιμο ιδιωτικών Ιατρικών δομών, ιδίως αυτών που είναι μικρότερου μεγέθους και εξυπηρετούν μεγάλο μέρος των πολιτών, ειδικά στην επαρχία.
Οι κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών Ιατρών αποτελούν έκφραση της απελπισίας τους, μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Καλούμε την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης. Παρακαλούμε για την κατανόηση και τη στήριξή σας σε αυτήν την κινητοποίηση του κλάδου των Εργαστηριακών Ιατρών.»ο εξοπλισμός ο οποίος εγκαταστάθηκε είναι καινούριος και αμεταχείριστος και σύμφωνος με το συνημμένο Παράρτημα Ι και τα Serial Number των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα.