ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Νέα από την Κωνσταντινούπολη: Λειτουργική ζωή στο Νιχώρι κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Λειτουργική ζωή στο Νιχώρι κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα»

Με την παραδοσιακή σεμνότητα και την λιτή ιεροπρέπεια της Κωνσταντινουπολίτιδας Εκκλησίας συνεχίστηκε η Λειτουργική ζωή στο γραφικό Νιχώρι και κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα βράδια της Κυριακής των Βαΐων, της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης οι Ακολουθίες του Νυμφίου τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή ικανού αριθμού πιστών από την Κοινότητά μας, αλλά και εκδρομέων, που βρίσκονταν στην Πόλη. Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά στην Κοινότητά μας, με την νέα του ιδιότητα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεόδωρο, ο οποίος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την Μεγάλη Τετάρτη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι ένα από τα Μετόχια του Παναγίου Τάφου στη Βασιλεύουσα, τελέσθηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Ακολούθησε, νηστίσιμο κέρασμα στην αίθουσα του Μετοχίου.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωΐ, τελέσθηκαν στον ίδιο Ναό ο Όρθρος και ο Εσπερινός με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ακολουθία των Αγίων Παθών, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωΐ, τελέσθηκαν οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και η περιφορά Του στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου. Και οι δύο Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωΐ, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης, τελέσθηκε ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ιερουργούντος του ιδίου Αρχιερέως, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση έψαλε το «Ανάστα ὁ Θεός …..».

Αργά το βράδυ, στον ίδιο Ιερό Ναό, τελέσθηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου μας και η Θεία Λειτουργία της λαμπροφόρου νύχτας. Αναγνώσθηκε η «Πατριαρχική Ἀπόδειξις ἐπί τῷ Ἁγίῳ Πάσχᾳ» και κατά τη διανομή του αντιδώρου μοιράσθηκαν και τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά. Ακολούθησε, δείπνο και ανταλλαγή αναστάσιμων ευχών στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

Η Κοινότητά μας χαιρετίζει όλους τους ενορίτες της, τους επισκέπτες, τους φίλους και υποστηρικτές της με τον νικητήριο παιάνα «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» και εύχεται η ζωή μας να είναι τέτοια, ώστε να διακηρύττεται παντού ότι «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ»!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ

Elem Haftası ve Paskalya Dönemi münasebeti ile Yeniköy Rum Vakıflarında icra edilen ayinler

Elem haftasının başlangıcı olan Kutsal Pazartesi ve Kutsal Salı günü ayinleri Aya Nikola Kilisesinde Silifke Metropoliti Sn.Theodoros riyasetinde, Çarşamba günü geleneksel “Yağların Kutsanması Ayini” Başepiskopos Nektarios Selalmatzidis riyasetinde Aya Yorgi kilisesinde gerçekleştirildi.

Elem haftasının sonraki günlerindeki dua ve ayinleri Panayia Kilisesinde devam etti.

Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi,12 İncil’in okunması, Cenaze merasimi ve Engomia duaları koro halinde söylendi.

Kutsal Cumartesi sabahı kiliseye defne yapraklarının atılması ile birlikte bu yıl da elem haftası geniş katılımla tüm geleneksel etkinliklerimizi gerçekleştirmek suretiyle hafızalara kazınarak tamamlanmış oldu.

Yeniköy Panayia kilisesinde gerçekleşen Kutsal Cuma ve Kutsal Cumartesi ayinleri Başepiskopos Sn Nektarios riyasetinde gerçekleşmiştir .

Cumartesi gecesi 00:00 da Diriliş (Paskalya) Ayini Panayia Kilisesinde gerçekleşmiştir .

Ayin sonrası Paskalya sohbeti ve yumurta tokuşma geleneği Vakıf salonunda gerçekleştirildi.

Seneye hep birlikte tekrarını yaşamak temennisiyle tüm çalışanlarımıza, emek veren katkı sunan cemaat mensuplarına ve komşularımıza teşekkür ederiz.

Σχετικά Άρθρα