ΕπιχειρήσειςΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Ανακοίνωση ΕλληνοΤουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

ΕΤΕΕ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣ ΤΖΑΜΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ,

κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη χθεσινή φιέστα του προέδρου της Τουρκίας Ερντογκαν, το ΕΤΕΕ σημειώνει ότι, η τήρηση των Διεθνών Προτύπων Προστασίας της Θρησκευτικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελεί σαφή Διεθνή Υποχρέωση.

Αναλυτικότερα, η απόφαση των Τουρκικών αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Mονής της Xώρας ως μουσουλμανικού τεμένους, συνιστά πρόκληση για τη Διεθνή Κοινότητα, καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, δεδομένου ότι ανήκει στην ανθρωπότητα.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος των δύο χωρών, Ελλάδας – Τουρκίας, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 4 δις ευρώ.

Οι δε συνολικές εμπορικές συναλλαγές έχουν φτάσει τα 5,5 δις ευρώ.

Σε τέτοιου είδους προκλήσεις και ενέργειες της Τουρκίας όπως:

α) Η λειτουργία της Mονής της Xώρας ως τζαμί.

β) Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας πριν λίγους μήνες επίσης ως τζαμί, είναι προκλήσεις και προς την επιχειρηματική κοινότητα, δημιουργώντας αστάθεια στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο λαών.

Ενέργειες και προκλήσεις αυτού του είδους θα πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον.

Το ΕΤΕΕ στα πλαίσια προστασίας των μελών του, θα εκφράζει πάντοτε την αντίθεσή του σε όποιο δήποτε κράτος προβαίνει σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Παναγή Μπενάκη 01 – Λυκαβηττός / Αθήνα, Τ.Κ.11471.

Τηλ: 2112161672 / 2110134909 – 10.

Email: [email protected][email protected].

www.etee.gr

Σχετικά Άρθρα