ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης μας ανακαλύπτει τα μυστικά της Θρακιώτικης Λύρας. (Βίντεο)

Για τη σχέση του με τον θρακιώτικο πολιτισμό και τη θρακιώτικη λύρα, μίλησε στη σειρά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, «Νέοι & Νέες για την Θράκη και τον Πολιτισμό», ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης.

Ξεκινώντας από σύγχρονα μουσικά ακούσματα και χωρίς πρότερη επαφή με τον παραδοσιακό πολιτισμό, ο κύριος Κοκκαλίδης, πρωτοσυναντήθηκε με τη θρακιώτικη λύρα στα 22 του χρόνια. Σήμερα, αποτελεί έναν αναγνωρισμένο λυράρη της νεότερης γενιάς, όπως επίσης και έναν χειροτέχνη στην κατασκευή της θρακιώτικης λύρας, καθώς και άλλων περιοχών της χώρας μας.

Ο κύριος Κοκκαλίδης, μας υποδέχτηκε στο εργαστήριό του, στην Ξάνθη, και μας μίλησε για τις θρακιώτικες ρίζες του, τη στενή σχέση της λύρας με τα Αναστενάρια, όπως επίσης και για τη συμβολή του στη διάδοση της τέχνης του άγνωστου, σε αρκετούς, αυτού μουσικού οργάνου. Όπως σημειώνει, «όντας στρατιώτης της θρακιώτικης λύρας και παράδοσης, οφείλω ν’ αφήσω κι εγώ κάτι, και να εξελίξω το όργανο όσο καλύτερα μπορώ, με τις δικές μου δυνάμεις και γνώσεις».

Φωτογραφίες: Νίκος Κοσμίδης

Σχετικά Άρθρα