ΔράμαΤελευταία Νέα

 Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της σύναξης του Οσίου Γεωργίου στη Δράμα 

Την 14η Απριλίου, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, η πόλη της Δράμας εορτάζει τη σύναξη του οσίου Γεωργίου του νέου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας.

Την Παρασκευή το απόγευμα 12 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος και πλήθος πιστών υποδέχτηκαν τη λάρνακα του Οσίου Γεωργίου από την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος (Σίψα) με την ακολουθία των Δ΄ χαιρετισμών. Το πρωί, ο Μητροπολίτης τέλεσε Όρθρο και αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεως και αντιπροσωπείες μαθητών, ενώ μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς λάρνακος.

Την λάρνακα του Οσίου συνόδευαν, με εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα, ιερείς της πόλεως, η ηγουμένη και οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αναλήψεως, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλογών και πλήθος πιστών, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα.

Την Κυριακή τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και Δράμας κ Δωρόθεου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολουθήσε λιτάνευση της ιεράς λάρνακος.

Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής

Ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης (1901-1959) αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές, και σημαντικότερες Αγίες μορφές του 20ού αιώνα.

Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης γεννήθηκε το 1901 μ.Χ. στην Αργυρούπολη του Πόντου (έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας) και το βαφτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος.

Έμεινε από μικρός ορφανός και μάλιστα οι γονείς του πέθαναν την ίδια ημέρα. Όμως, αμέσως φανερώθηκαν τα σημεία της κλήσεως και της χάριτος. Γαλουχημένος από την ευσεβέστατη μάμμη του με την παραδειγματική ποντιακή ευσέβεια, μόλις στάθηκε στα πόδια του και άρχισε να μιλάει έδειξε ότι διέφερε των άλλων παιδιών και ότι ήταν αφοσιωμένος στον Θεό. Παιδί ακόμα, προσεύχονταν συνεχώς, έκανε νηστείες και επτά χρονών πήγε και προσκύνησε την Παναγιά του Σουμελά. Δόκιμος μοναχός έγινε σε ηλικία μόλις εννέα ετών.

Η κουρά του σε Μοναχό έγινε το 1919 μ.Χ. σε ηλικία 18 ετών και στην συνέχεια χειροτονήθηκε Διάκονος.

Τις τραγικές ημέρες του διωγμού της Εκκλησίας από τους κομμουνιστές στην Γεωργία, ο νεαρός Ιεροδιάκονος συνελήφθη ως «ἐχθρὸς τοῦ λαοῦ», υπέστη φυλακίσεις, ταπεινώσεις, ευτελισμούς, δημόσιες διαπομπεύσεις και ανήκουστους βασανισμούς. Καταδικάσθηκε μάλιστα σε θάνατο και τουφεκίστηκε, αλλά διεσώθη θαυματουργικώς!

Το 1925 μ.Χ. χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Πνευματικός, ενώ το 1929 μ.Χ. ήρθε, μετά από πολλές περιπέτειες στη Σίψα (στο συνοικισμό των Ταξιαρχών Δράμας) της Ελλάδας, όπου έζησε τα τελευταία τριάντα, από τα πενήντα οκτώ χρόνια της ζωής του.

Η φήμη του γρήγορα διαδόθηκε σε όλη την περιοχή. Οι θεραπευτικές του ικανότητες, τα προορατικά του χαρίσματα, η φιλανθρωπία και το προφητικό του χάρισμα ξεπέρασαν τα όρια του νομού Δράμας. Κοιμήθηκε το 1959 στους Ταξιάρχες Δράμας και τάφηκε πίσω από το Καθολική της μονής.

Η αγιοκατάταξη του Οσίου Γεωργίου, έγινε το 2008 μ.Χ. υπό του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου στην Δράμα.

Ο Όσιος Γεώργιος συμβουλεύοντας τα πνευματικά του παιδιά τονίζει ότι πρέπει να νηστεύουν σωστά, γιατί η νηστεία είναι μια άσκηση για τον χριστιανό. Είναι λάθος να νηστεύεις, έλεγε, μια εβδομάδα στην αρχή και μια εβδομάδα στο τέλος της νηστείας. Πάνω σ’ αυτό το θέμα ανέφερε μια μέρα και το εξής παράδειγμα: «Όταν είσαι πάνω σε μια γέφυρα και βρέχει δυνατά κι έχεις απλωμένο ένα σχοινί κι αρχίζεις να το μαζεύεις, επειδή βρέχεσαι δεν το κόβεις για να φύγεις, αλλά περιμένεις να το μαζέψεις όλο κι άς βρέχεσαι».

Τόνιζε ακόμη ο π. Γεώργιος ότι οι ανάδοχοι δεν πρέπει να μαλώνουν και ότι ο κάθε χριστιανός πρέπει να βαφτίσει το λιγότερο τρία παιδιά. Το καθήκον του νονού, έλεγε, είναι να μαθαίνει στα βαφτιστικά του από μικρά να πηγαίνουν Εκκλησία, να κοινωνούν τακτικά, να ακολουθούν το σωστό δρόμο, να γίνουν καλοί άνθρωποι και χριστιανοί.

Σχετικά Άρθρα