fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Άγνωστοι βανδάλισαν το παλιό Ηρώων της Ξάνθης πλησίον του Καθεδρικού Ναού

Ήταν το πρώτο ηρώο της Ξάνθης, το 1940, κοντά στο σημερινό θεατράκι της κεντρικής πλατείας της πόλης το οποίο καταστράφηκε από τους Βούλγαρους κατακτητές το 1941 και πετάχτηκε στο λιμάνι του Λάγους.

Ο βανδαλισμός και η καταστροφή ενός  μνημείου στη μνήμη των ηρώων στρατιωτών μας που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς τώρα ελεύθεροι  όπως και κάθε βανδαλισμός γλυπτού και μνημείου, αποτελεί ντροπή  και αντιπροσωπεύει το σκοτάδι και τον φανατισμό.

Αξίζει να τονιστεί πως το συγκεκριμένο σημείο είναι στο κέντρο της πόλης και η αξιοποίηση του υλικού από κάμερες  ασφαλείας που βρίσκονται στον χώρο θα μπορούσε να αποκαλύψει τους υπευθύνους για την  αχαρακτήριστη πραγματικά αυτή  πράξη.

Ποια είναι η ιστορία του μνημείου -Το πρώτο ηρώο της Ξάνθης

Το παλιό Ηρώο της Ξάνθης ανατέθηκε στο γλύπτη τον Ιούλιο του 1938 και κόστισε 400.000 δραχμές εκείνη την εποχή.

Αναπαριστούσε ένα στρατιώτη των Βαλκανικών Πολέμων που πέφτει την ώρα της μάχης, ενώ  μνημειωδών διαστάσεων ήταν και το βάθρο, που έφερε ανάγλυφη παράσταση. Εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1940 και καταστράφηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά από τους Βούλγαρους κατακτητές και πετάχτηκε στο λιμάνι του Λάγους.

Μια δεκαετία αργότερα, από σκάφος, βρέθηκε η κεφαλή του μνημείου που φυλασσόταν για χρόνια στο υπόγειο του Παλιού Δημαρχείου της Ξάνθης πριν αποκατασταθεί.

Πριν από 9 χρόνια, με πρωτοβουλία του ΠΑΚΕΘΡΑ αποκαταστάθηκε κοντά στην αρχική της θέση η κεφαλή , μοναδικό απομεινάρι από το περίφημο έργο του γλύπτη Κώστα Νικ. Γεωργακά , που αποτέλεσε το ηρώο της Ξάνθης, το 1940, κοντά στο σημερινό θεατράκι της κεντρικής πλατείας της πόλης αλλά καταστράφηκε από τους Βούλγαρους κατακτητές την επόμενη χρονιά (1941). Στο παράρτημα της Ξάνθης του ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, στο πλαίσιο εργασιών 3Δ ψηφιοποίησης, αποκατάστασης και ανασύνθεσης πολιτιστικού αποθέματος που διασώζεται μερικώς, επιλέχθηκε το συγκεκριμένο ηρώο ως αντικείμενο της πρακτικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Paulina Lukomska που εργάστηκε στη μονάδα ψηφιοποίησης πολιτιστικού αποθέματος «Κλεψύδρα» μέσω της IAESTE.

Στόχος ήταν η 3Δ ανασύνθεση του μνημείου από το περιορισμένης έκτασης σχετικό φωτογραφικό υλικό που παρείχε ο συλλέκτης Τάσος Τεφρωνίδης.

Το έργο στη …Μεσσηνία

Εντόπισαν ότι στο Σιδηρόκαστρο της Μεσσηνίας υπάρχει ένα πανομοιότυπο μεταγενέστερο έργο, του ίδιου καλλιτέχνη που είχε δωρηθεί μετά τον θάνατο του στην τοπική κοινότητα, μαζί με άλλα έργα του. Από τις φωτογραφίες που είναι στη διάθεσή τους φαίνεται πως είναι όμοιο και στις διαστάσεις, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο μνημειακό βάθρο με ανάγλυφη παράσταση όπως στο αρχικό της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα