fbpx
Κύριο ΘέμαΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Τα θετικά της ελεγχόμενης στάθμευσης… αλλά και τι έπρεπε να έχει γίνει από πριν στην Ξάνθη

Ένας μικρός χαμός γίνεται αυτές τις μέρες σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης με τα συνεργεία της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης να προχωράει στην οριοθέτηση των θέσεων πάρκινγκ και τις εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού ελέγχου της κάθε θέσης.

Το έργο ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουνε οριοθετηθεί όλες οι νέες θέσεις πάρκινγκ για τις οποίες θα υπάρχει και ηλεκτρονικός έλεγχος όταν η θέση είναι κατειλημμένη, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί θα μπορούν να παρκάρουν με τη χρήση app με ειδική εφαρμογή δηλαδή που θα έχουν στο κινητό τους.

Στο σημείο αυτό όμως έρχεται και οι προβληματισμοί των συμπολιτών μας, οι οποίοι αξιολογούν μεν ότι η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης θα απελευθερώσει αρκετές θέσεις παρκαρίσματος από την άλλη όμως επισημαίνουν και τα προβλήματα.

Βασικό, η έλλειψη οργανωμένης τακτικής συγκοινωνίας με τα αστικά λεωφορεία. Θα έπρεπε να υπάρχει οριζόντιος και κάθετος άξονας συνεχούς κίνησης των αστικών ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος να κατέβει στο κέντρο από όποιο σημείο και αν ξεκινά.

Αυτό ΔΕΝ υπάρχει σήμερα.

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη ελεύθερων (δωρεάν) χώρων στάθμευσης, περιμετρικά του κέντρου ώστε κάποιος που θα έρθει από τα χωριά προς την πόλη να μπορεί να παρκάρει χωρίς να χρειαστεί να μπει στο κέντρο. Από τους χώρους αυτούς θα έπρεπε να περνά και το αστικό σε τακτικά διαστήματα.

Ούτε αυτοί οι χώροι υπάρχουν σήμερα.

Συνοψίζοντας πριν ξεκινήσει η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει να λυθεί το συγκοινωνιακό με αστικά και να εξευρεθούν κάποιοι ελεύθεροι χώροι στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου

Όσο για το κόστος αυτό ΔΕΝ θα πρέπει να είναι εξ αρχής (πρώτη ώρα) μεγάλο, αλλά αντίθετα μικρό π.χ. με 0,50 € κάποιος να παρκάρει για μισή ώρα και να κάνει τη δουλειά του με το ΙΧ του, αποχωρώντας στην συνέχεια από το κέντρο.

Ενώ αν θέλει να το αφήσει περισσότερες ώρες τότε να μεγαλώνει το τίμημα της θέσης στάθμευσης. Μ΄ αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθούν οι περισσότερες θέση στάθμευσης για όσους θέλουν να κάνουν μια γρήγορη εργασία στο κέντρο της πόλης.

Η ελεγχόμενη στάθμευση ήρθε στην Ξάνθη και θα χρειαστεί υπομονή από όλους και ίσως και μια μικρή τροποποίηση των μέχρι σήμερα συνηθειών και πλάνων μας, κατά την κίνηση στο κέντρο της πόλης…

Σταύρος Καρυπίδης

Σχετικά Άρθρα