Στις 17 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων, στην πόλη της Ξάνθης ο εορτασμός του Αγίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου όπου φυλάσσονται μόνιμα τμήμα ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου. Παραμονές τις εορτής , 16 Ιανουαρίου στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου πραγματοποιείται αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης. Την κυριώνυμο μέρα της εορτής τελείτε ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου και έκθεση των ιερών λειψάνων του. Κάθε χρόνο η αδελφότητα Ηπειρωτών Ξάνθης τελεί αρτοκλασία.
Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων
Πως Βρέθηκε η εικόνα του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στο ναό του Τιμίου Προδρόμου
Πάρα πολλοί Ηπειρώτες εποίκησαν την Ξάνθη μετά τον σεισμό του 1829 μαζί με αυτούς ήρθε στην πόλη μας για να ιστορήσει τις εκκλησίες ,ο Φίλιππος Ζωγράφος, από τα Γιάννενα όπου διέμεινε στην οδό Στάλιου.
Στο ναό Τιμίου Προδρόμου σώζονται σπαράγματα εικονογραφιών, στο αριστερό κλίτος, δίπλα στην είσοδο του γυναικωνίτη, καθώς και δίπλα στο αναλόγιο του δεξιού ψάλτη. Υπήρχε και η πλατυτέρα στην κόγχη του ιερού, αλλά καλύφθηκε από μεταγενέστερη τοιχογραφία.
Ο ναός έχει αφιερωμένο το δεξιό Κλείτος στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και το αριστερό Κλείτος στον Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο Ιωαννίνων, όπου υπάρχει εικόνα τέμπλου που παρουσιάζει τον νεομάρτυρα.
Ο Ζωγράφος γνώριζε τον νεομάρτυρα ,και πιθανώς να ήταν παρών στο μαρτύριο του. Θεωρείται πως υπάρχουν 3-4 εικόνες από ζωγράφους που γνώριζαν τον άγιο. Ενώσεις Ηπειρωτών έχουν ενδιαφερθεί για την εικόνα.
Οι Ηπειρώτες της Ξάνθης αφιέρωσαν προσκυνητάριο όπου τοποθετήθηκε η εικόνα του αγίου. Η εικόνα έχει χρονολογία 1863.
Πως μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων
Όπως μας διηγείται ο πατέρας Ιωακείμ προϊστάμενος του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης ο Άγιος Γεώργιος, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 30 ετών, στις 17 Ιανουαρίου 1838, στον πλάτανο που υπήρχε στην τοποθεσία Κουρμανιό, κοντά στην πύλη του κάστρου της πόλης, όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό. Αν και το σώμα του Αγίου έμεινε μέρες κρεμασμένο, δεν αλλοιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα ένα φωτεινό σημάδι ήταν μόνιμα πάνω από το κεφάλι του τις νύχτες και έγιναν πολλά θαύματα σε ασθενείς.
Αυτά έπεισαν τους Τούρκους να αποδεχθούν την αγιότητα του Αγίου Γεωργίου και έδωσαν εντολή να ενταφιαστεί με τις μεγαλύτερες τιμές, κάτι που έγινε από τον τότε μητροπολίτη Ιωακείμ, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Η ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, έγινε το 1971.