Κοινωνία Τελευταία Νέα

Εντυπωσιακές βολές αρμάτων μάχης Leopard 2 και Abrams στην άσκηση «Olympic Cooperation 23» στο ΠΒ Πετροχωρίου Ξάνθης (video)

Με εντυπωσιακές βολές αρμάτων μάχης Leopard 2, Abrams και Leclerc αλλά και πυρά από ελικόπτερα Apache και Kiowa ολοκληρώθηκε η πολυήμερη άσκηση «Olympic Cooperation – 23» στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Συμμετείχαν χερσαίες δυνάμεις από Ελλάδα, HΠA, Γαλλία, Kύπρο, Bουλγαρία και Γεωργία, και παρατηρητές από Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ινδία, Ρουμανία και Σαουδική Αραβία.

Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, με αποκορύφωμα την εκτέλεση πραγματικών πυρών και τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών. Στόχος, η ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην άσκηση συμμετείχαν για πρώτη φορά οι Γάλλοι με στρατιωτικό προσωπικό και με τέσσερα άρματα μάχης τύπου Leclerc αλλά και με 19 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου VBCI. Σημαντική και η αμερικανική παρουσία με τέσσερα άρματα μάχης τύπου Abrams.

Οι ελληνικές, αμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις εξασκήθηκαν για πρώτη φορά μαζί σε ελληνικό έδαφος. Άλλωστε, το Πεδίο Βολής στο Πετροχώρι έχει ενταχθεί πλήρως στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, όπου πρόσφατα διεξήχθη διαγωνισμός αρματιστών στα Βαλκάνια, με ελληνικά κι αμερικανικά άρματα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μαζί τον αναθεωρητισμό» τόνισε μεταξύ άλλων στο τέλος της άσκησης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρουσία της Πρέσβειρας της Γαλλίας, Λορένς Αουέρ, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη και του Δκτού του Δ´ΣΣ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου.

Σχετικά Άρθρα